Un parc din Arad, cu 70 de sculpturi, abandonat de doua decenii, va fi valorificat turistic
Un parc cu 70 de sculpturi, intre care unele ale lui George Apostu, situat in satul de vacanta Casoaia, din Arad, dar care este abandonat de doua decenii si este greu accesibil turistilor, va fi reabilitat si introdus intr-un circuit cultural-turistic, in urma unui proiect al Consiliului Judetean.
Presedintele Consiliului Judetean Arad, Nicolae Iotcu, a anuntat, vineri, ca a initiat procedurile pentru preluarea terenului pe care se afla Parcul de Sculptura Monumentala de la Casoaia, unde exista 70 de lucrari de arta abandonate dupa 1990, informeaza Mediafax.
Potrivit lui Nicolae Iotcu, parcul, situat pe un deal impadurit de langa satul de vacanta, are o suprafata de sase hectare, dar acest teren apartine Primariei Tarnova, in timp ce sculpturile sunt in patrimoniul Consiliului Judetean (CJ), motiv pentru care nicio autoritate nu a investit in intretinerea zonei dupa 1990.
Astfel, din cauza vegetatiei care s-a dezvoltat necontrolat, zona este greu accesibila turistilor, iar unele sculpturi sunt in pericol sa se degradeze.
"Am inceput discutiile cu autoritatile locale si speram sa obtinem transferul gratuit al terenului de la Casoaia sau sa-l putem cumpara la un pret corect, pentru ca acest obiectiv e foarte important pentru judet, iar acum este in stare deplorabila, ceea ce inseamna ca la nivel local nu s-au gasit fonduri. Noi avem capacitatea sa punem in valoare acest parc deosebit, in care exista si lucrari ale unor mari artisti romani", a declarat Iotcu.
Printre cele 70 de lucrari de mari dimensiuni existente la Casoaia, unele au fost realizate de cunoscutul sculptor roman George Apostu, astfel ca presedintele CJ Arad a declarat ca acest parc este al doilea ca importanta din tara, dupa cel de la Targu Jiu, unde se afla lucrari ale lui Constantin Brancusi.
"Din nefericire, aceste sculpturi nu sunt nici conservate si nici puse in valoare, fiind invadate de balarii", a declarat Iotcu.
Parcul de la Casoaia a aparut in 1971, cand a fost organizata o tabara pentru tinerii artisti. De-a lungul timpului, in special in anii '80, s-au adunat 70 de lucrari, care apartin unui numar de 51 de artisti romani si straini.
Un parc asemanator exista in judetul Arad si la Buteni, dar mult mai mic, si acesta fiind in atentia autoritatilor judetene. In acest caz, atat sculpturile, cat si terenul au alti proprietari, respectiv Primaria si un composesorat, conducerea CJ fiind in discutii cu proprietarii pentru preluarea parcului.
Astfel, CJ intentioneaza sa includa ambele obiective intr-un circuit cultural-turistic, urmand ca pentru reabilitarea parcurilor sa fie accesate fonduri europene.
Pe acelasi subiect: