200 de cadavre si parti din corpul uman au fost conservate perfect, printr-un procedeu chimic numit plastinatie, adica imbalsamarea in silicon lichid. Zvonurile din jurul colectiei acrediteaza ideea ca aceste corpuri apartin unor detinuti care au murit in inchisori din China. Imediat dupa aflarea vestii ca expozitia va fi deschisa si la Bucuresti, au aparut si contestatarii.

"Problema ar fi de unde provin aceste corpuri? Daca provin din China e o problema, pentru ca stim ce regim functioneaza in China. Pana unde ar putea merge stiinta in acest caz? Ce s-ar putea intampla in cativa ani, cand asemenea exponate se pot vinde la taraba fara probleme de constiinta?", spune Larisa Iftime, reprezentat al Asociatiei Provita Media.

Cei din conducerea Muzeului Antipa, locul unde va avea loc evenimentul, sustin ca toate corpurile au fost donate, in conformitate cu legislatia chineza si ca ar fi vorba despre cadavre nerevendicate, la fel ca cele din universitatile de medicina.

"Romanii care au putut sa vada aceasta expozitie in afara tarii au fost profund impresionati si mi-au sugerat ca daca o sa pot sa o aduc in tara, va avea un mare succes",
declara dr. Dumitru Murariu, director al Muzeului de Istorie Naturala Grigore Antipa.

Un singur bilet costa 50 de lei. "Telefoanele suna din toata tara pentru rezervari de bilete, pentru grupuri de elevi, clase care cumpara deja pachete speciale", precizeaza Andreea Andreescu, organizatorul evenimentului.

Psihologii explica insa ca, atat celor mici, cat si adultilor, vederea unor cadavre expuse fie si in scop stiintific le poate provoca emotii puternice.

Organizatorii sustin ca expozitia "Corpul Omenesc"/ "Human Body" a adunat peste 20 de milioane de vizitatori la Londra, Amsterdam, Barcelona, Budapesta, Lisabona, Madrid sau Viena.