Pe Elena din Galati am intalnit-o la Milano, pe Corso Buenos Aires, una dintre cele mai cunoscute artere comerciale din lume. Spune ca va pleca acasa cu valizele pline, pentru ca a gasit tricouri cu 2 euro si pantaloni cu 10 euro. Acelasi produs il gasim si in magazinele din Romania, insa, la pret intreg. Costa aproximativ 15 euro, adica 59,9 lei.

Pentru reducerile consistente, dar si pentru diversitatea mare de produse, romanii prefera magazinele din Europa. Turismul de cumparaturi este pe val de aproximativ 4 - 5 ani. Potrivit consultantilor in domeniu, numarul celor care pleaca in strainatate pentru a-si cumpara haine la reduceri este in crestere cu 10% in fiecare an. Anul acesta, peste 10.000 de vizitatori sunt asteptati sa treaca granita in acest scop.

Cei care vor sa aiba parte si de spectacol aleg destinatia Dubai, acolo unde a inceput festivalul de shopping. Mai bine de o luna, toate produsele vor fi mai ieftine chiar si cu 70% .  

Indiferent de destinatie, cele mai bune preturi nu le gasiti la mall, ci in outleturile din afara zonei centrale. E drept insa, ca hainele de pe raft sunt din colectii mai vechi. In ideea in care aveti planuri marete si vreti sa va redecorati locuintele, consultantii va recomanda Turcia sau China.

"Cumparaturile ne ajuta de multe ori sa economisim banii de drum. Daca punem in balanta cat am fi platit in Romania, cu cat am fi platit intr-un oras european, la un buget de cateva mii de euro, cu siguranta pretul biletului de avion si al cazarii vor fi gratuite"
, explica Ciprian Enea, consultant in turism.

Un weekend de cumpaturi la Milano costa prin agentie in jur de 140 de euro, iar unul la Viena, 170 de euro. Pentru biletul de avion si cazare pe doua nopti veti plati 220 de euro catre Istanbul.

Cele mai scumpe sunt excursiile in Dubai: aproximativ 620 de euro.