Opulentă și atractivă, această clădire este cea mai nouă construcție care va “înțepa” orizontul Dubaiului, oraș care s-a transformat într-un ritm pe care nimeni nu și-l imagina în urmă cu 50 de ani, când era doar un sat de pesacri.

Construit pe un fondul unei explozii a producției de petrol și a unui boom imobiliar, Dubaiul este în prezent capitala financiară a Emiratelor Arabe Unite, un hub pentru comerț, turism și servicii financiare.

Cu clădirile sale din ce în ce mai înalte și mai sclipitoare, numele orașului-stat a devenit în ultimii ani sinonim cu proiectele de infrastructură colosale, care includ insule artificile și cea mai mare gradină de flori naturale din lume, cea mai înaltă roată de observație pentru turiști și cel mai luxos hotel.

Din anii ’70, de când a început să-și diversifice economia, Dubaiul a crescut mai mult față de vecinii săi. Fiind o destinație accesibilă, populația a explodat în deceniile anterioare, în principal datorită migranților care s-au stabilit aici.

Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite și de departe cel mai bogat emirat, și-a mărit de asemenea populația în ultimii 50 de ani. Dar evoluția celor două dintre cele mai cunoscute emirate a fost diferită.

În timp ce Abu Dhabi se bazează în totalitate pe resursele sale de petrol, în Dubai mai puțin de 1% din PIB este generat de petrol. Statul vrea, în continuare, să înjumătățească acest procent, iar până în 2050, Dubaiul vrea ca jumătate din energia pe care o folosește să vină din resurse regenerabile.

Dar în spatele prosperității pe care o afișează, economia Dubaiului nu performează de câțiva ani încoace. Prețurile în construcții au scăzut, marile proiecte imobiliare au fost stopate, numărul de joburi stagnează și creșterea economică încetinește.

În ciuda diversificării economiei, multe dintre problemele Dubaiului sunt în continuare legate de prăbușirea prețurilor petrolului din 2015.

Și Dubaiul nu este singurul oraș din Golf care și-a revizuit atitudinea față de dependența de petrol. Abu Dhabi și alte emirate fac eforturi pentru a-și diversifica economia, dezvoltând mai multe proiecte bazate pe alte activități.

Planul de reforme intitulat Ghadan 21, care dispune de o finanțare de 13,6 miliarde de dolari, vrea să atragă cât mai multe investiții străine în noi afaceri. Guvernul oferă, de asemenea, împrumuturi avantajoase și încurajează investițiiel și ecoturismul în regiunile mai puțin dezvoltate ale emiratului.