Simularile arata ca aceste state pot suferi intr-o zi aceleasi inundatii devastatoare ca tarile sarace care nu pot construi diguri sau canale pe bratele apelor curgatoare care formeaza delte. 

Pana in 2050, in cazul in care nivelul marii continua sa creasca, inundatiile ar putea duce la costuri de pana la 1000 de miliarde dolari pe an, din cauza deteriorarii celor mai mari 136 de orase costiere din lume. 

Autorii studiului au facut simulari cu privire la efectul schimbarilor climatice in urmatoarele decenii pentru 48 de delte importante din lume unde traiesc peste 340 de milioane de oameni. Ei considera ca vor fi absolut determinante pentru conservarea durabila a deltelor capacitatea economica si de decizie cu privire la punerea in aplicare a solutiilor de inginerie, scrie AFP, preluata de Agerpres.

De asemenea, actiunea umana, care consta in recuperarea de tot mai mult teren pentru constructii si agricultura, duce la o scadere a nivelului solului, iar cel al oceanelor continua sa creasca.

Riscul pentru tarile bogate s-a multiplicat si de patru sau opt ori, Delta Mississippi in sudul Statelor Unite sau cele ale Rinului si Ronului din Europa sunt in pericol.

Solutia ar putea fi pur si simplu elaborarea strategiilor care permit sistemului fluvial sa transporte din nou sedimente catre zonele de delta, spun cercetatorii.

Un proiect ambitios din Mississippi ar trebui sa impiedice disparitia a 500.000 de hectare de mlastini si sa reduca pagubele produse de inundatii in New Orleans si pe coastele Louisianei, in valoare de 5,3 miliarde dolari anual si de 18 miliarde dolari peste 50 de ani.