Datele arată o încetinire semnificativă faţă de avansul de aproape 17% înregistrat în 2017, din cauza scăderii numărului de vizitatori din Marea Britanie, transmite site-ul theportugalnews.com, preluat de Agerpres.

În ultimii opt ani, statul iberic s-a bucurat de o creştere constantă a numărului de turişti străini, ceea ce a sprijinit ieşirea ţării din criza datoriilor din 2011-2014.

În 2018, portughezii au efectuat 22,1 milioane de călătorii în scop turistic, o creştere cu 4,2% faţă de 2017.

Principalele ţări de origine ale turiştilor sunt Marea Britanie şi Germania, dar anul trecut numărul vizitatorilor din aceste state a scăzut. Guvernul de la Lisabona este îngrijorat că incertitudinile privind Brexitul ar putea afecta sectorul turismului şi a demarat o campanie de atragere a vizitatorilor din Regatul Unit.

În 2018, a crescut numărul turiştilor din America de Nord, Spania, Brazilia şi China, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Contribuţia totală a călătoriilor şi turismului la PIB-ul Portugaliei a ajuns la 17,3%, sau 33,5 miliarde de euro în 2017, conform datelor Asociaţiei Turismului Internaţional.

Ca urmare a exploziei numărului de turiști, singurul aeroport din Lisabona este depășit, În consecință, Guvernul portughez a dezvăluit recent un ambiţios plan în valoare de 1,15 miliarde euro destinat extinderii actualului aeroport din apropiere de capitala Lisabona şi, de asemenea, construirii unui al doilea aeroport.

Portugalia a fost aleasă și în 2018 'Cea mai bună destinaţie turistică din lume' pentru al doilea an consecutiv la gala World Travel Awards.

Diversificarea este una din cheile de succes ale Portugaliei, mai ales datorită extinderii rutelor aeriene care leagă statul portughez de mai multe ţări. S-a extins astfel piaţa pentru ţări ca Japonia, Canada, Brazilia, sau China.

Turismul religios este o altă miză a Portugaliei pentru a continua creşterea acestui sector. A fost astfel creată o platformă pentru promovarea pelerinajelor la Fatima, care în 2017 a atins cifra de 9,5 milioane de vizitatori, drumeţiile prin Camino de Santiago, sau zonele de mare influenţă iudaică.

În 2018, turismul a cunoscut un avânt în toate regiunile Portugaliei, în oraşe ca Oporto, Lisabona, în regiunea Centro, Alentejo, sau Algarve, alături de destinaţiile insulare.