Țara Bascilor găzduiește patru dintre cele mai bune restaurante din lume. Pe primul loc se află, însă, unul italian
            Cel mai bun restaurant din lume se numeşte Osteria Francescana şi se află la Modena, în Italia. Topul celor mai bune 50 de restaurante din lume a fost anunţat marți seara la Bilbao, în Ţara Bascilor.        
        
	Iar locul nu a fost ales întâmplător: Spania are cele mai multe restaurante în acest top, dintre care patru în Ţara Bascilor.
	Orice pasionat de gastronomie trebuie să ajungă măcar o dată în viaţă în Ţara Bascilor. Pe lângă peisajele superbe, regiunea din nord-vestul Spaniei se poate lăuda cu cea mai mare concentraţie de restaurante premiate din lume.
	Într-un sat din Biscaya, de exemplu, îl veţi întâlni pe Victor Arguinzoniz, care găteşte totul la grătar, inclusiv caviarul şi smântâna, folosind numai lemn şi o tehnică străveche. Deşi bucătar auto-didact, el a reuşit să-şi aducă restaurantul pe locul zece în topul celor mai bune 50 din lume.
	Victor Arguinzoniz, bucătar: „Bucătăria bască e una dintre cele oneste din lume, dar fiecare bucătar are propria personalitate şi e îmbucurător să vezi ce varietate de opţiuni ai.”
	La 21 de kilometri de San Sebastian, la capătul unui drum şerpuit, într-o casă de ţară fără pretenţii, îl găsim pe Andoni Luis Aduriz, considerat unul dintre cei mai originali bucătari din lume. El refuză termenul de restaurant, din cauza limitărilor pe care i le impune, dar Casa Mugaritz figurează totuşi pe locul nouă în topul din 2018. Pentru Aduriz, bucătăria e locul unde trebuie să pui sub semnul întrebării tot ce ştii despre mâncare, gust, ce-ţi place şi ce nu.
	Andoni Luis Aduriz, bucătar: „Faptul că găseşti abordări diferite ale gastronomiei e ceea ce face bucătăria bască extraordinară. Cel mai mult punem preţ pe excelenţă: să faci lucrurile bine. Orice ai face, trebuie să fii extraordinar.”
	Cocoţat pe un deal lângă San Sebastian, Arzak e un restaurant deschis în 1897, iar actualul proprietar, Elena Arzak, reprezintă a patra generaţie de bucătari din familia ei. Din anii 70 încoace, Arzak promovează o bucătărie avangardistă, care caută mereu arome noi. Deasupra restaurantului se afla un laborator în care o echipă de bucătari şi nutriţionişti explorează şi creează peste 60 de produse noi în fiecare an.
	Tot pe un deal, dar lângă Bilbao, se afla Azurmendi, restaurantul lui Eneko Atxa, care face parte din generaţia tânără de bucătari basci. Pentru el, gătitul e un fel de religie învăţată în primul rând acasă, dar succesul bucătăriei basce se explică prin competitivitate.
	Eneko Atxa, bucătar: „Când îţi vezi vecinii făcând ceva şi ieşindu-le, vrei să-ţi iasă şi ţie la fel de bine sau mai bine. Asta a creat un fel de cricuit în care găseşti restaurante de top, cu recunoaştere internaţională, într-o arie de câţiva kilometri pătraţi.”
	Spania are nu mai puţin de 7 restaurante în topul celor mai bune din lume: patru în Ţara Bascilor şi trei în Catalonia.
            
                        
        
            
                    Pe acelasi subiect:
		
            
        
        
        
        	        
    
 VOYO

  RON
  RON
  RON
  RON
                                
	(P) iBani. Piața imobiliară după majorarea TVA. Sfaturi pentru cei interesați să cumpere o locuință nouă
            
                                ”Incont”, site-ul Știrile Pro TV de informații economice și educație financiară, a devenit ”iBani”            
                                
	România, departe de zona euro. Analist: Probabil ne ducem spre 2030 cu adoptarea monedei unice
            
                                
	Popa, CFA România: Într-o lume fără pensii private ar trebui să ne aşteptăm la o pensie de 32% din ultimul salariu
            
                                
	Siemens Energy anunţă concedieri masive pentru a-şi majora profitul. Compania are mii de angajați în România
            
                                Cu trenul de la Paris la Viena sau de la Zurich la Barcelona. Pandemia reînvie cursele feroviare de noapte în Europa            
                                
	(P) De ce aleg românii să joace la pariuri
            
                                
	(P) Tot ce trebuie să știi despre vigneta Ungaria și prețul acesteia
            
                                
	Digitalizarea departamentului HR - un subiect în trend chiar și pentru companiile de IT 
            
                                Huawei dezminte zvonurile privind vânzarea brandurilor premium de smartphone P şi Mate            
                                Cum vom lucra în 2021: 60% dintre companii vor să reînceapă munca de la birou din luna martie. Mai mult de jumătate au tăiat programele de training şi pe cele de wellbeing            
                                Două treimi din forţa de muncă existentă la nivel global lucrează de acasă, însă unul din trei angajaţi folosește propriul calculator pentru a-şi desfăşura activitatea            
                Invață să ții sub control cheltuielile de sărbători. Cum funcționează cardul de cumpărături            
                                                        
	Moneda euro la 20 de ani. Cea mai importantă realizare macro-economică a secolului trecut a supraviețuit marii crize mondiale, dar rămâne un colos handicapat de propriile slăbiciuni
                            
                                                        
	UE pregătește măsuri de urgență, în cazul unui ”no deal” cu Londra, din ianuarie. Domeniile vizate: pescuitul şi transportul rutier şi aerian
                            
                                                        
	Explozie la gazoductul din Ucraina care asigura gazele pentru Europa. Ce se întâmplă cu livrările de gaze rusești spre continent
                            



 RSS