A doua cea mai vizitată ţară din lume s-a închis în luna martie pentru a gestiona pandemia de coronavirus, iar ulterior a impus o carantină de două săptămâni pentru vizitatorii din străinătate. Dar această condiţie va fi ridicată de la 1 iulie, potrivit unui comunicat al guvernului.

”Ce a fost mai rău trecut. În iulie vom deschide treptat Spania pentru turiştii străini, vor ridica măsura carantinei, vom asigura standarde înalte de siguranţă. Abia aşteptăm să vă primim”, a scris ministrul de Externe Arancha Gonzalez Laya pe Twitter, folosind emoji cu bikini, ochelari de soare şi o valiză, potrivit News.ro.

Carantina, introdusă pe 15 mai fără un avertisment prealabil, a provocat confuzie în industria turismului şi tensiuni în relaţia cu Franţa. Prin ridicarea măsurii, guvernul speră să compenseze lipsa de comunicare anterioară şi să poată atrage turiştii în perioada verii.

Turismul reprezentă peste 12% din PIB-ul Spaniei

În mod normal, Spania atrage 80 de milioane de vizitatori pe an, turismul reprezentând peste 12% din PIB şi o pondere şi mai mare în cazul forţei de muncă, astfel încât sezonul de vară este esenţial pentru a atenuarea recesiunii.

Spania este una dintre cele mai lovite țări din lume de pandemia cu coronavirus. Numărul deceselor a ajuns la 26.834, iar numărul total al cazurilor de infectare este de 235.400.

Barurile şi restaurantele din Madrid şi Barcelona au putut să îşi redeschidă terasele la jumătate de capacitate, începând de luni, dar multe au rămas închise, proprietarii analizând dacă este profitabil să deschidă doar pentru câţiva oameni.

Perspectiva reluării turismului străin din luna iulie a ridicat cotaţia acţiunilor din sectorul turismului, inclusiv a titlurilor operatorului de hoteluri Melia, care au închis în urcare cu 2%.

Spania solicită reguli comune în UE de redeschidere a frontierelor

Spania le-a cerut marţi celorlalte ţări din Uniunea Europeană să introducă reguli comune pentru deschiderea frontierelor şi restabilirea liberei circulaţii în spaţiul Schengen, în contextul ridicării treptate a restricţiilor naţionale impuse pentru încetinirea răspândirii noului coronavirus.

''Trebuie să lucrăm cu partenerii noştri europeni pentru a defini regulile comune care ne vor permite să reluăm libertatea de mişcare pe teritoriul european'', a declarat ministrul de externe spaniol Arancha Gonzalez pentru postul de radio Cadena Ser.

Deşi statele membre ale UE şi-au fixat date diferite pentru redeschiderea frontierelor, trebuie să existe principii şi norme comune în spaţiul Schengen pentru a deschide frontierele interne şi a stabili reguli pentru frontierele externe, a adăugat şefa diplomaţiei spaniole.

 În urmă cu o săptămână, miniştrii de externe din 11 state membre au anunţat că Europa doreşte să-şi deschidă frontierele interne pentru turism până la începerea verii. Şeful diplomaţiei germane Heiko Maas a avut o videoconferinţă cu omologii săi din Spania, Italia, Austria, Grecia, Croaţia, Portugalia, Malta, Slovenia, Cipru şi Bulgaria - destinaţii populare pentru germani - în legătură cu relaxarea restricţiilor introduse pentru a limita răspândirea COVID-19.

Restricţiile de călătorie au stopat în mare parte libertatea de circulaţie de care se bucură în mod normal cetăţenii Uniunii Europene. În prezent, deplasările transfrontaliere sunt reluate în etape de statele membre pe baza ratelor de transmitere a coronavirusului, într-o manieră coordonată.