In randul turistilor romani, parerile sunt impartite si in timp ce unii ar prefera sa aiba mancarea si bautura la indemana, altii vor libertate. In sudul litoralului, singurul hotel care mai ofera sevicii all-inclusive este situat in statiunea Jupiter.

Astfel, majoritatea turistilor romani care vor all-inclusive il gasesc in Bulgaria, Grecia sauTurcia! De ce nu ar merge acest tip de turism si la noi in tara? Operatorii din turism spun ca principalul motiv este turistul autohton, care….nu ar vrea all-inclusive in Romania.  

“Romanii nu vor all-inclusive in Romania, din cate am vazut eu doar mass-media vrea. Atata vreme cat nu-l opreste nicio bariera lingvistica, de ce sa ramana inchis intr-un club cand poate merge la trei-patru pe noapte si in fiecare zi la alt restaurant? Te duci la all-inclusive in tari unde nu ai ce vizita, nu ai unde merge si atunci ramai in granitele resortului”, a declarat pentru incont.ro Dragos Raducan, secretarul general al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.

Potrivit oficialului, posibilitatea de a avea regim all-inclusive si la Marea Neagra este destul de indepartata, avand in vedere faptul ca litoralul nostru a fost construit pentru turismul de masa si nu cel de club.
 
“Principala problema pentru a putea oferi un astfel de serviciu este faptul ca la noi proprietatile sunt fragmentate. All- inclusive-ul presupune o suprafata foarte mare, in care pe langa serviciile de cazare si masa sa poti oferi turistilor si servicii de agrement, plaja, divertisment s.a.m.d.”, a mai spus Raducan.

Cum pe litoralul nostru, dupa marea privatizare din 2002, proprietatile au fost impartite intre diversi investitori si cum nici pana la ora actuala nu exista o situatie clara asupra impartirii plajelor, introducerea sistemului all-inclusive pare destul de indepartata.

“Pentru un asemenea concept iti trebuie proprietati intinse pe 50.000-70.000 de mp, ori la noi hotelurile au 500 de mp spatiu. Ce sa faca oamenii in 500 de metri patrati? Am vazut ca grupul Phoenicia urmeaza sa inaugureze la iesire din Mamaia, inspre Navodari, un complex intins pe o suprafata considerabila si din cate stiu eu vor sa incerce sistemul all-inclusive acolo, insa nu incepand cu acest an”, a explicat, de asemenea, pentru incont.ro Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45.

Intr-adevar, complexul detinut de omul de afaceri Mohamad Murad, intre statiunea Mamaia si localitatea Navodari se numeste Complex Summer Land II si are peste 400 de apartamente.