Cu o inaltime de 310 metri si 72 de etaje, Shard va gazdui spatii de birouri la etajele 4-28, un hotel de lux la urmatoarele 18 si 10 apartamente duplex la nivel superioar, scrie The Guardian.

Are 44 de lifturi, 11.000 de panouri din sticla si o piscina la etajul 52, noteaza Bloomberg. 

Printul Andrew, Duce de York, si Seicul Hamad bin Jassen bin Jabor al-Thani, premier si ministru de externe al Qatarului, vor participa la inaugurarea cladirii cu forma prismatica, proiectata de arhitectul italian Renzo Piano. 

Shard este unul dintre cele mai controversate proiecte din Londra, din cauza marimii cladirii, locatiei alese si actionariatului.

Proiectul a fost dezvoltat de Sellar Property Group si Banca centrala din Qatar, extinzand prezenta investitorilor din emirat pe piata imobiliara londoneza. Qatarul detine 95% din actiunile companiei care administreazã Shard, dupa ce investitorul initial, omul de afaceri Irvine Sellar, a avut nevoie de finantare pentru a realiza constructia, in contextul crizei financiare din 2008-2009.

Portofoliul londonez al Qatarului include si magazinul Harrods, noul sat olimpic, Chelsea Barracks, dar si parti ale districtului financiar Canary Wharf si grupul Chelsfield Partners, care detine fosta cladire a ambasadei SUA si Camden Market. Emiratul detine de asemenea participatii importante in actionariatul Sainsbury's, Barclays si London Stock Exchange. 

Cladirea este criticata si din cauza exclusivitatii presupuse de luxul din interior si preturile mari care se vehiculeaza in piata.

Apartamentele duplex sunt evaluate la 37-62 milioane de euro fiecare, iar singura "concesie" pentru publicul larg este galeria de observare de la ultimele patru etaje, deschisa vizitatorilor dispusi sa plateasca tichetul de 31 de euro.

Totodata, criticii proiectului considera ca Shard nu este compatibila urbanistic cu imprejurimile imediate sau cu profilul Londrei.  

Analistii spun ca cea mai buna strategie pentru administratorul Shard ar fi sa reduca chiriile pana in punctul in care va incepe sa "fure" clienti de la cladiri rivale, informeaza Mediafax.

Marea Britanie a intrat in primul trimestru in cea de-a doua runda de recesiune din ultimii trei ani.