Avem un potential turistic urias, dar neexploatat. Bazele militare parasite, ideale pentru airsoft
Pe cat de rapid se dezvolta pasiunea romanilor pentru viata militara, pe atat de putin este speculat acest domeniu. Este turism de nisa, de mare succes peste hotare, care in Romania se rezuma la cateva initative timide.
Culmea e ca tara noastra e intesata cu foste unitati militare dezafectate, uitate de autoritati si lasate in paragina. I-ar putea gazdui pe impatimitii traiului militar, care abia asteapta sa cheltuiasca bani frumosi pe instructie si probe extreme.
Indiferent ca se joaca la Bucuresti sau in Brasov, soldatii de weekend au la dispozitie un urias arsenal de cladiri, ideale pentru gherila urbana. Putini s-au gandit sa faca din aceste cladiri dezafectate o afacere serioasa, in care sa ofere doritorilor toate conditiile.
Exista sute de unitati militare cedate de Ministerul Apararii catre primarii si consilii judetene, care nu au mai facut nimic cu ele, potrivit unei investigatii marca „Romania, te iubesc”.
Domeniul nu exista in Romania, desi in tari precum Marea Britanie sau Statele Unite, acest turism de nisa aduce profituri de zeci de milioane de euro anual. La noi singurul exemplu notabil e la Orastie. Cumparata de un investitor privat, fosta unitate militara pastreaza multe din cladirile vechi si darapanate, care sunt folosite pentru exercitiile tactice.
Perimetrul trasoarelor este acum teren accidentat pentru vehicule senilate. A fost pastrat si poligonul, o alta mare atractie in randul pasionatilor de airsoft. O investitie de 12 milioane de euro, pentru experienta unui crampei din viata militara. Aici poti dormi intr-un Tab sau pe afetul unui tun. Pentru clientii mai pretentiosi exista vilele generalilor - 150 de euro pe noapte pentru un living spatios la parter si 2 camere uriase la etaj.
Cand sunt conditii, exista si cerere. Oameni care vin sa doarma in puf, dar sa petreaca ziua in noroi. Acest gen de turism atrage multi clienti de peste hotare, pasionati de off-road si enduro, care fug de civilizatie si cauta salbaticia
Romaniei, cu trai spartan si sporturi extreme.
Conceptul da rezultate - daca vara e prilej de accidentari cu ATV-ul, iarna coclaurii din perimetrul unitatii militare sunt
locul ideal pentru aventura snowmobilelor.
Cum poti deveni militar de weekend in "trupele de gherila"
Nu sunt trupe de gherila, nici grupari paramilitare, desi se imbraca si se misca la fel. Sunt pasionatii de viata militara, romani de toate varstele, care la sfarsit de saptamana aleg sa traiasca precum soldatii. Ii inspira fostele unitati militare dezafectate, unde se lupta, fac instructie, se intrec in vehicule de atac si practica sporturi extreme.
Vorbim despre o metoda prin care scapa de cotidian si socializeaza cu arma la ochi. Inseamna strategie, concentrare, fair-play si mult curaj. Cine isi permite lux, da piept cu troienele in aventuri mult mai spectaculoase. Dar ce e lux la noi se traduce prin normalitate in strainatate. Turistii de peste hotare vin sa se impotmoleasca in salbaticia oferita de plaiul romanesc.
De la razboi la intreceri prin zapada, noroi si praf - toata distractia asigura descatusarea hormonilor. Asa uita de problemele de la serviciu sau de acasa, de sefi obositori sau copii galaciosi. Aleg sa refuleze cu arma la ochi, isi descarca toate tensiunile in batalii mimate si sejururi in conditii grele, care sa-i puna la incercare.
Departe de tumultul societatii se dezvolta o comunitate aparte - cea a pasionatilor de viata militara. Joaca si se joaca mimand razboaie, fac simulari tactice, unde invata de la profesionisti si vor sa descopere in viteza salbaticia Romaniei. Avem o tara cu un urias potential neexploatat. Dezvoltam la scara nationala o pasiune pentru viata de armata, dar domeniul e mult prea putin speculat. O piata de nisa in turismul romanesc prinde contur in pas alert, dar pasiunea pentru militaria in joaca ramane inca la stadiul de dorinta.
Pe acelasi subiect: