"Aproape toata Europa s-a scumpit. Europa iese din criza si nu mai vede sensul preturilor scazute. Au dat aproape doi ani preturile în jos, dar acum tind sa revina la nivelurile din 2007-2008", a declarat agenţiei Mediafax Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45.

El a adaugat ca, in schimb, nicio destinatie europeana nu s-a ieftinit in acest an.

Potrivit lui Burcea, pe primul loc in topul scumpirilor din acest an se situeaza Turcia, cu pana la 15%, pe fondul cererilor tot mai mari de la an la an.

Operatorii de turism din Marea Britanie si Franţa au urcat preturile cu 5-10%, in timp ce pachetele din Spania s-au scumpit cu 2-5%. De asemenea, hotelierii bulgari au crescut tarifele cu pana la 5%.

"Turcii au cele mai mari scumpiri pentru ca la ei e cerere uriasa. Mai ales dupa evenimentele din Egipt, exista o mare presiune pe Turcia si este posibil ca pentru Romania sa nu mai fie disponibile la fel de multe locuri ca anul trecut", a afirmat Burcea.

El a adaugat ca un caz aparte il constiuie Dubaiul, catre care s-au orientat o parte importanta dintre turistii straini care mergeau in Egipt. Din acest motiv, pachetele turistice din Dubai s-au scumpit in ultimele saptamani cu 50-60%.

"Destinatiile externe au inceput sa se scumpeasca dar, mai ales, sa se umple, din cauza reorientarii turistilor care au renuntat la vacantele din Egipt si Tunisia. Multe hoteluri din multe destinatii s-au umplut deja pentru toata vara. Erau unitati in Turcia, Grecia, Cipru sau Spania pe care le vindeam anul trecut, toata vara, cu doua saptamani inainte de plecare si cu reducere. Aceleasi hoteluri sunt rezervate acum pentru toata vara", a spus Mircea Vladu, directorul general al agentiei de turism Prestige Tours.

El a adaugat ca nu exista destinatii europene care sa se ieftineasca in acest an, iar pe primul loc la scumpiri este Turcia.

"In primele doua luni ale acestui an avem cu 5% mai multe cereri decat in perioada similara a anului trecut. 2010 a fost cel mai prost an din turismul romanesc", a afirmat Vladu.

Adriana Goicea, directorul general al agentiei Cocktail Holidays, spune ca in acest an destinatiile externe nu se vor scumpi doar din cauza cresterii preturilor pachetelor la sol, cat mai ales din cauza transportului.

"O parte din preturi vor creste si pe fondul scumpirii transporturilor. Companiile aeriene au inceput deja sa majoreze preturile", a adaugat Goicea.

Ea afirma ca o alta problema va fi generata in acest an de faptul ca marii turoperatori si-au reorientat turistii din Egipt si Tunisia catre alte tari, precum Dubia, Turcia sau Spania, care s-au "semisufocat" deja.