Ne-am propus, pentru aceasta, sa va facem cunoscute obiceiuri si traditii ale unor popoare, dar si cateva reguli de baza referitoare la tinuta, comunicare si comportament in relatiile cu ceilalti.
 
ARABIA SAUDITA

Cu siguranta, multi sunt curiosi de obiceiurile ce trebuie respectate in momentul in care viziteaza din placere sau in scop de afaceri Arabia Saudita. Fiind o tara cu o o cultura considerata de unii controversata, este bine sa stiti ca islamul guverneaza viata economica, politica si personala a cetatenilor acestei tari.

Vinerea este considerata o zi sfanta, totul fiind inchis. Multe companii isi inchid portile si joia, transformand weekendul traditional (sambata si duminica) in joi si vineri. In timpul Ramadanului, strainii nu sunt obligati sa respecte obiceiurile, insa sub nicio forma nu au voie sa manance, sa bea, sa fumeze sau sa mestece guma in public.

In societate, barbatii isi strang mana, iar femeile isi imbratiseaza si isi saruta doar prietenii foarte apropiati, doar de acelasi sex. Trebuie evitat salutul intre persoane de sex opus. Daca sunteti invitati in vizita la o familie, cadourile nu sunt obligatorii, insa un dar mic denota respect fata de gazda.

Un barbat nu va oferi niciodata flori, iar bauturile alcoolice, trebuie, de regula, evitate. Darurile nu se deschid niciodata in momentul in care sunt primite. Iesirile se realizeaza in restaurant sau hoteluri internationale, intr-o incapere aflandu-se doar persoane de acelasi sex. Ca regula, trebuie sa mancati doar cu mana dreapta, cea stanga fiind considerata insalubra.

Pentru a putea incepe o relatie de afaceri, este indispensabila prezenta unui "sponsor", persoana care intermediaza si planifica toate intalnirile pe care urmeaza sa le aveti. Spre deosebire de celelalte culturi, arabii nu au nevoie de mult spatiu personal, prin urmare ei vor sta foarte aproape de dumeavoastra in momentul in care conversati.

Nu trebuie sa considerati aceasta practica drept o invadare a spatiului intim. Prima impresie conteaza foarte mult, deci fiti foarte atenti la toate detaliile in momentul in care va imbracati si va adresati. Ca strain, trebuie sa imbracati un costum de calitate cat mai buna, astfel incat sa impresionati inca de la inceput.

In cazul unei femei, aceasta trebuie sa-si acopere genunchii si umerii, iar hainele nu trebuie sa fie mulate. Relatiile de afaceri se construiesc destul de greu, arabii incercand sa va cunoasca foarte bine inainte de a stabili legaturi cu dumeavoastra. Incercati sa va planificati intalnirile dimineata si nu fiti suprinsi daca acestea sunt anulate in momentul in care ajungeti.

O intalnire de afaceri va incepe, de regula, cu discutii lungi legate de sanatate si familie, insa niciodata nu trebuie sa intrebati de sotia interlocutorului. De asemenea, intalnirile nu sunt private, deci puteti sa va asteptati ca alte persoane sa intre in incapere si sa inceapa sa dezabata alte teme cu interlocutorul dumneavoastra. In aceasta situatie, puteti sa interveniti in discutie, insa in niciun caz nu schimbati tema decat in momentul in care persoana a parasit incaperea.

CHINA

Daca va hotarati sa mergeti in China, a doua economie a lumii, trebuie sa stiti ca exista anumite reguli ce trebuie respectate, atat in viata cotidiana, cat si in mediul de afaceri. In primul rand, aveti grija la limbajul non-verbal, care este foarte important in aceasta tara, chinezii bazandu-se pe expresia fetei, tonul vocii si postura pentru a-si exprima sentimentele.

Prin urmare, in timpul unei conversatii, ridicatul sprancenei este interpretat ca un semn al dezaprobarii, chinezii preferand sa nu schiteze nicio expresie in timpul dialogului. In plus, este interpretata ca lipsa de respect sa privesti o persoana direct in ochi, acest lucru fiind considerat o invadare a intimitatii.

Sa nu fiti surprinsi daca in momentul in care faceti cunostinta cu un chinez acesta va privi in jos si nu se va uita direct la dumeavoastra. Saluturile sunt de obicei formale, cu strainii folosindu-se deseori strangerile de mana.

Daca mergeti in vizita la o familie este considerat politicos sa aduceti un cadou gazdei, insa evitati foarfecile, cutitele sau orice alte obiecte taioase, acestea fiind considerate un semn al ruperii relatiei; ceasurile, florile, batistele si sandalele de paie sunt asociate cu moartea si funeraliile.

Atentie si la maniera in care impachetati cadourile, evitati pe cat posibil albul, albastrul si negrul. De asemenea, nu trebuie sa oferiti niciodata patru obiecte, cifra patru fiind un simbol al ghinionului. In schimb, cifra opt este un semn al prosperitatii si al norocului.

In China, cadourile se ofera mereu cu ambele maini, nefiind deschise in momentul in care sunt primite. Din politete, acestea sunt refuzate de trei ori inainte sa fie acceptate.

Nu ajungeti in intarziere niciodata, iar inainte sa intrati in casa, descaltati-va. Asteptati sa vi se spuna unde sa va asezati, iar daca stati fata in fata cu usa inseamna ca sunteti invitatul de onoare. Puteti sa incepeti sa mancati doar dupa ce gazda a facut-o, fiind considerat nepoliticos sa luati ultima bucata de pe platoul de servire.

In ceea ce priveste mediul afacerilor, trebuie sa stiti ca chinezilor nu le place sa faca afaceri cu persoane pe care nu le cunosc, deci existenta unui intermediar este cruciala. Relatiile se stabilesc foarte greu si sunt, de regula, foarte formale pentru inceput.

Chinezii prefera intalnirile "face-to-face" in detrimentul conversatiilor telefonice sau via e-mail. Foarte mare atentie unde va stabiliti intalnirile, deoarece mesele si cafenelele nu sunt considerate locuri potrivite pentru purtarea unor conversatii de afaceri. In cadrul negocierilor, este bine de stiut ca acestea dureaza destul de mult, chinezii nu vor zice niciodata "nu", din politete folosindu-se "o sa ne mai gandim" sau "vom vedea".

Daca va ganditi la cum ar trebui sa va imbracati in momentul unei intalniri de afaceri trebuie sa stiti ca se poarta stilul conservator, barbatii purtand costume de culoare inchisa, iar femeile fie un deux-piece clasic sau rochite ce nu vor scoate in evidenta foarte mult formele corpului si pantofi fara toc sau cu unul foarte jos. Sub nicio forma nu trebuie sa folositi culori tari.

COREEA DE SUD

In cazul in care v-ati hotarat sa alegeti Coreea de Sud ca destinatie tursitica sau de afaceri, trebuie sa stiti ca aceasta tara are un protocol bine definit. Este o tara in care familia primeaza, legaturile intre acestia fiind foarte stranse.

In relatiile cu strainii, coreenii dau mana imediat dupa plecaciune, realizandu-se astfel o imbinare intre cultura lor nationala si cea straina. Persoana ce are un grad mai mic trebuie sa faca primul plecaciunea, insa trebuie sa-l lasati pe senior sa initieze strangerea de mana. Initiatorul plecaciunii va spune "man-na-suh pan-gop-sumnida" ce s-ar putea traduce ca "sunt incantat sa va cunosc".

In momentul in care faceti un cadou trebuie sa stiti ca acesta este reciproc, deci nu este frumos sa oferiti cadouri scumpe daca stiti ca unul asemanator nu va fi putea oferit in schimb. De regula, este indicat sa oferiti ciocolata de o foarte buna calitate, flori sau fructe.

Cadourile trebuie sa fie impachetate, de preferat, fie in rosu sau galben, acestea fiind culorile regale sau in roz, ce denota fericire. Evitati, pe cat posibil, verdele, albul si negrul.

Cand mergeti in vizita, puteti sa ajungeti cu maxim 30 de minute mai tarziu fata de ora stabilita, aceasta nefiind considerata o lipsa de respect. Daca ati fost invitat la cina, este politicos sa trimiteti a doua zi o nota de multumire pentru calitatea mancarii si pentru ospitalitatea de care s-a dat dovada.

La masa, sa nu mancati niciodata cu mana, fructele putand fi servite cu ajutorul unei scobitori. In semn de respect, trebuie sa terminati totul din farfurie, iar daca ati terminat de mancat este recomandat sa puneti betisoarele cu care mancati pe masa si niciodata in paralel cu farfuria.

In ceea ce priveste mediul de afaceri, coreenii prefera sa stabileasca relatii cu persoane pe care le cunosc destul de bine, deci existenta unui intermediar este aproape obligatorie. Relatiile se dezvolta, mai degraba, pe un comportament informal, intalniri ce se desfasoara in mare parte in restaurant.

Fiind o cultura in care de cele mai multe ori se raspunde cu "da" la intrebari, incercati pe cat posibil sa evitati interogatii ce implica un raspuns afirmativ. De exemplu, in loc sa intrebati "Poate fi marfa livrata in maxim 3 saptamani?" incercati "Cand va fi livrata marfa?".

De regula, prima intalnire de afaceri este folosita pentru a va cunoaste si a va descoperi personalitatea si caracterul. In ceea ce priveste stilul vestimentar, barbatii vor purta costume de culoare inchisa, camasile albe fiind indispensabile si vor evita sa poarte alte bijuterii in afara de un ceas si o verigheta.

Femeile trebuie sa adopte un stil cat mai conservator. Nu trebuie niciodata sa va dati jos jacheta in momentul in care purtati o conversatie.

INDIA

India, o tara ce va incanta prin superbele peisaje de care dispune si plin cultura extrem de vasta, surpinde prin oamenii care nu pot spune "nu". Sa nu fiti intrigati daca nu auziti acest cuvant, indienii avand o fobie fata de orice refuz. Ca sa nu va dezamageasca, ei vor spune totdeauna ceea ce ati vrea sa auziti.

Acest obicei nu trebuie considerat ca o lipsa de respect, deoarece in traditiile indiene, o persoana care nu incearca sa ii ofere celeilalte ce isi doreste va fi considerata foarte nepoliticoasa. Ca sa va dati seama de onestitatea raspunsului va trebui sa cautati indicii in limbajul non-verbal. De exemplu, entuziasmul cu care vi se raspunde la cerinta.

In cazul unei vizite la o familie, cadourile nu sunt necesare, insa nici nu vor fi refuzate in cazul in care le veti oferi. Atentie, insa, la ce alegeti! Nu trebuie sa oferiti flori albe, acestea fiind un simbol al mortii.

Daca familia la care mergeti este de religie hindusa, evitati cadourile din piele, iar daca religia lor este musulmana nu trebuie sa oferiti produse din piele de porc sau bauturi alcoolice. Ca sa impachetati darurile, va sfatuim sa folositi galbenul, verdele sau rosul, acestea fiind considerate culori norocoase.

Desi indienii nu sunt foarte punctuali, se asteapta ca invitatii lor sa ajunga la timp. Inainte sa intrati in casa trebuie sa va descaltati, iar cand va este oferita o bautura sau un snack este considerat politicos sa refuzati prima data. Preparatele culiniare sunt mancate cu mana, folosindu-se foarte rar ustensile.

Este foarte important sa folositi doar mana dreapta pentru a degusta, iar ca un semn al faptului ca sunteti multumit de mancare, este indicat sa lasati o cantitate foarte mica in farfurie la sfarsit.

Daca sunteti tentat sa faceti afaceri, este bine sa stiti ca indienii prefera sa interactioneze cu persoane pe care le stiu foarte bine, de aceea, sa nu fiti surprinsi daca la prima intalnire veti fi asaltati cu intrebari legate de viata si personalitatea dumeavoastra.

Nu va pierdeti niciodata cumpatul, aceasta fiind considerata o lipsa de respect, putand sa prejudicieze definitiv relatia pe care incercati sa o stabiliti. Luare deciziilor se face relativ greu, negocierile putand dura de la cateva zile la cateva saptamani sau luni. Tinuta pentru o intalnire de afaceri trebuie sa fie formala si conservatoare, fiind determinata in mare parte de vremea de afara.