Raportul atasat proiectului de buget pentru 2012 se refera la includerea in veniturile din cedarea folosintei bunurilor a veniturilor realizate de catre proprietar din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala avand o capacitate de cazare cuprinsa intre 1 si 5 camere, inclusiv.

"Venitul net anual va fi stabilit pe baza normelor de venit sau in sistem real, potrivit optiunii contribuabililor. Impozitul este final si se calculeaza prin aplicarea cotei de 16%", se arata in document, scrie Mediafax.

Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice spun ca aceasta prevedere va fi inclusa intr-o ordonanta de modificare a Codului Fiscal si va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2012.

Legea Turismului nu prevede acum o astfel de posibilitate, toti proprietarii care inchiriaza camere fiind obligati sa se inregistreze ca societati comerciale sau persoane fizice autorizate, si abia apoi sa ceara clasificarea din partea ministerului de resort.

Oficialii MFP sustin ca noua prevedere din Codul Fiscal va fi preluata si in Legea Turismului, fiind deja purtate discutii la nivel tehnic pe aceasta tema.

"Pentru cei care au camere de inchiriat trebuie creata o reglementare mult mai simpla, pentru ca astfel nu se inregistreaza (...) Vor face si cei de la turism modificari in legislatia speciala pentru a excepta aceasta categorie de la regulile actuale. Finantele si turismul vor construi criterii generale pe baza carora se vor stabili la nivel local normele de venit. Nu putem merge pe o medie nationala pentru ca diferentele sunt mari. Unii pot pierde foarte mult si altii pot fi mult mai castigati. Nu se poate compara o vila din Calarasi cu una de la Moieciu", a spus reprezentantul MFP.

Venitul net anual va fi stabilit pe baza normelor de venit (o suma fixa stabilita anual de catre directiile generale ale finantelor publice teritoriale, indiferent de nivelul real al veniturilor realizate) sau in sistem real (impozit aplicat asupra diferentei dintre veniturile incasate si cheltuielile deductibile), potrivit optiunii contribuabililor. Impozitul este final si se calculeaza prin aplicarea cotei de 16%.

"In prezent, nu exista un sistem clar si eficient de luare in evidenta a camerelor inchiriate in scop turistic si, implicit, a veniturilor totale astfel obtinute, precum in cazul statiunilor de pe litoral. Este o procedura prin care Guvernul urmareste luarea in evidenta a tututor proprietarilor de camere inchiriate, cu scopul impozitarii", a declarat un consultant fiscal pentru Mediafax.

Seful Directiei de Autorizare si Control din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Dorin Gherghina, a explicat ca exista proprietari care declara la primarie ca au chiriasi permanenti, fara sa raporteze ca desfasoara o activitate turistica.

"Acesti proprietari incheie contracte de inchiriere pe care le declara la Fisc si platesc o taxa ca si cum ar avea chiriasi permanenti, dar nu raporteaza ca au activitate turistica si nu se stie astfel cat incaseaza", afirma reprezentantul ministerului de resort.

El a aratat in acelasi timp ca proprietarii care gazduiesc turisti si nu sunt clasificati pot fi amendati cu maximum 50.000 lei si numai daca sunt reclamati.

"Noi putem face verificari la aceste locuinte doar daca avem reclamatii. Daca nu-i reclama nimeni, nu avem ce sa facem. De regula, proprietarii primesc in gazda persoane care vin an de an, iar acestea nu fac reclamatii", a spus Ghergina.

La randul sau, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Mohammad Murad, spune ca in statiunile de pe litoral, in sezon turistic, sunt cazate zilnic circa 5.000 de persoane la proprietari persoane fizice netaxate.

"Acum, cei care primesc in gazda turisti nu sunt taxati. Din estimarile noastre, in sezon, pe litoral, sunt in fiecare zi cazati in gazda, la persoane fizice, circa 5.000 de turisti", a explicat Murad.

In opinia presedintelui FPTR, cea mai eficienta metoda de impozitare ar fi o taxa anuala fixa perceputa proprietarilor care gazduiesc turisti.

Murad apreciaza ca, la nivel national, stau in gazda sub 5% dintre turisti, iar intregul turism "la negru" din Romania nu reprezinta mai mult de 15% din piata.

Citeste si:

Cel mai mare operator de turism german vrea ca hotelierii greci sa-si calculeze datoriile in drahme

Financial Times, despre Romania: "Turistii trebuie sa vina sa vada aceasta lume inainte de a disparea"