Asta daca responsabilii se vor tine de cuvant. Pana cand vor fi aduse speciile exotice, care au nevoie de spatiu, autoritatile ar putea inmulti exemplarele din fauna indigena, cum ar fi porcul mistret, ursul, bizonul si veverita.

77 de milioane de euro va costa amenajarea noului bioparc Bucuresti. Spatiul actualei gradini, de 5 hectare, se va transforma in zona de carantina pentru noile exponate, iar bioparcul se va intinde pe 44 de hectare din padurea Baneasa, cu alte 13 hectare zona de protectie, inclusiv fonica, pana la DN1 si cartierele rezidentiale.

In prezent, Zoo Baneasa adaposteste peste 2.000 de exemplare din 200 de specii. Sunt insa lipsuri majore chiar din fauna autohtona.

"Asta este rolul unei gradini zoologice - de a conserva speciile si, foarte important, de a le reintroduce in mediul lor natural. Din lista pe care o avem aici nu avem sacalul, nu avem veverita, bizonul, pisica salbatica avem un singur exemplar, mistret nu avem. Nu ne permitem sa avem o turma. Porcul mistret are nevoie de balta cu noroi in care sa se scalde", a spus Anca Oprea, directorul Zoo Baneasa.

Nu avem nici ursi polari, elefanti sau girafe, pe care le iubesc toti copiii.

Una dintre legendele Gradinii Zoo Baneasa spune ca dictatorul Ceausescu ar fi primit in dar de la un conducator de stat o girafa, pentru adapostirea careia s-a construit o cladire. Dar vaporul n-a mai ajuns in Romania si asa am ajuns in 2015 sa speram la prima girafa in tara noastra.

Tot din fotografii ii privim si pe simpaticii koala, pe care speram sa ii primim la schimb cu alte parcuri in urmatorii opt ani. N-au fost, pana acum, o prioritate.

"Sunt foarte indragiti. Dar si ei, ca si leii, de pilda, nu sunt animale foarte active. Koala foarte rar se trezeste, mananca si din nou doarme. Nu fac show si nu le vezi foarte des", a mai spus directorul Zoo Baneasa.

Si pentru toate acestea trebuie bani pe care nu ii avem. Acum doi ani, Zoo Baneasa a cumparat cu 7.000 de euro trei camile, specia cu doua cocoase. Comparati suma cu un milion de dolari pe an, suma ceruta de autoritatile chineze pentru inchirierea unui urs panda. Varianta a doua este ca animalul sa fie facut cadou. Si aici este o lunga lista de asteptare.

Totusi, in acest an vor ajunge in Bucuresti un leopard de Amur si unul de zapada. Oficialii din Capitala ar trebui sa urmeze exemplul gradinii Zoo din Targoviste, care face mult cu un buget restrans si al celei din Rio, unde animalele sunt rasfatate cu... inghetata.