In judetul Brasov, cele mai ieftine alternative de petrecere a sarbatorilor de Paste in stil traditional sunt oferite de pensiunile si vilele incluse in Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), care pun la dispozitie aproximativ 3.000 de locuri de cazare la Bran, Moeciu, Poiana Marului, Rasnov, Zarnesti, Sacele sau Bunesti, noteaza Mediafax.

Pana acum, locurile in pensiunile din aceste localitati au fost ocupate in proportie de 70-80 la suta, dar sunt si pensiuni unde locurile de cazare au fost rezervate in totalitate si pensiuni unde nu a fost facuta nicio rezervare pentru paste sau 1 mai, spune Ioana Dodita, reprezentant ANTREC Brasov.

"Multi turisti au optat pentru pachete de 5 nopti, ca o vacanta prelungita de 1 Mai si Paste. Preturile au ramas la fel ca anul trecut, iar proprietarii pensiunilor si-au facut in principal tarife pe zi pentru familie, astfel incat fiecare sa aleaga sa stea cat doreste", afirma reprezentantul ANTREC Brasov.

Preturile pentru vacanta de Paste in pensiunile ANTREC sunt structurate pe pachete de trei sau cinci nopti, cu demipensiune si masa de Paste, cu produse traditionale, iar tarifele sunt cuprinse intre 250 si 450 de lei pe zi pentru o familie.
In municipiul Brasov, hotelierii au diverse oferte pentru 1 Mai si Paste.

De exemplu, turistii care se cazeaza la un hotel de patru stele, unde tarifele sunt de 570 de lei de persoana pentru 5 nopti sau 635 de lei de persoana pentru 6 nopti de cazare cu demipensiune si pranz festiv, beneficiaza de 20% reducere la biletul de intrare la Paradisul Acvatic din Brasov, pe durata sejurului.

In Predeal, la o pensiune de 3 stele oferta de 1 Mai si Paste porneste de la 320 de lei de persoana sejurul, fiind valabila in perioada 28 aprilie - 12 mai.

La o alta pensiune, de 1 Mai si Paste cei care se cazeaza doua nopti, in 1 si 2 mai, vor plati 95 de lei pentru o noapte, pentru trei nopti de cazare (3-5 mai) tariful este 120 lei camera pe noapte, iar pentru cinci nopti de cazare (1-5 mai) turistii vor plati 100 de lei camera/noapte. In aceeasi statiune, vacanta de 1 Mai la un hotel de patru stele costa 270 lei de persoana cu trei nopti cazare in camera dubla, mic dejun inclus si masa campeneasca de 1 Mai. La acelasi hotel, de Paste preturile sunt intre 600 si 750 de lei de persoana pentru cazare, pensiune completa, platou traditional (gustare rece, oua rosii, cozonac, pasca) in noaptea Invierii, dupa slujba religioasa si brunch buffet cu mancare traditionala de Paste - 6 mai.

La o vila de trei stele in Poiana Brasov, pachetul pentru doua persoane, care costa intre 780 de lei si 1.200 de lei camera dubla, include cazare trei nopti, mic dejun bufet suedez, "dejun pascal" in ziua de Paste, si masa de pranz cu bors de miel, pulpa de miel la cuptor, salata, cozonac, palinca sau vinul casei. Copiii sub 7 ani, cazati in camera cu parintii, au gratuitate la cazare si mic dejun, copiii intre 7 si 14 ani platesc 220 de lei, iar cei peste 14 ani - 280 de lei.

Un hotel de patru stele din statiune ofera a sasea noapte gratuita la cinci nopti de cazare la un tarif de 120 de lei camera dubla pe noapte, iar o alta oferta tot la un hotel de patru stele din Poiana este de 350 de lei de persoana pentru 3 nopti de cazare. Pretul incluse bufet traditional de Paste, pranz in prima zi de Paste si mic dejun in fiecare zi. Copiii sub 10 ani au gratuitate in aceeasi camera cu parintii. O vila de patru stele din aceeasi statiune ofera pachete de trei nopti la preturi de 660 de lei si de cinci nopti la 1.000 de lei camera dubla pentru doua persoane.

O oferta mai costisitoare este la o vila de cinci stele din localitatea Cristian, unde un sejur de cinci nopti, in perioada 1 - 6 mai, costa 1.500 de lei camera dubla pe noapte. La aceeasi vila, un sejur de minimum trei nopti, in perioada 3 - 6 mai, este de 1.050 de lei camera dubla pe noapte. Oferta cuprinde si masa de Paste si o gustare in seara de Inviere.

Si hotelierii de pe Valea Prahovei au pachete turistice speciale pentru Paste si 1 Mai, ofertele pentru Paste incluzand cina festiva, pranz traditional, dar si ateliere de vopsit ora sau concursuri la care turistii sunt invitati sa caute si sa gaseasca oua de ciocolata pe care gazdele le ascund in diverse locuri.

In multe dintre cazuri ofertele sunt separate pentru perioada care include 1 Mai si pentru duminica Pastelui. Si de data aceasta una dintre cele mai scumpe statiuni este Sinaia. De altfel, Sinaia va fi, in aceasta perioada, singura statiune unde se vor putea practica sporturi de iarna. Potrivit primariei din localitate, partiile de mare altitudine din Valea Dorului si Valea Soarelui, situate la 2000 de metri in Masivul Bucegi, sunt practicabile, stratul de zapada pe aceste partii depasind un metru.

In ceea ce priveste preturile pachetelor turistice oferite de hotelierii din Sinaia, acestea variaza de la cateva sute de lei la cateva sute de euro. Unul dintre cele mai scumpe hoteluri din statiune, clasificat in categoria unitatilor turistice cu patru stele, ofera, pentru perioada 1 Mai si Paste, pachete turistice care includ trei, patru sau cinci nopti de cazare.

Un pachet turistic cu trei nopti de cazare costa, pentru doua persoane, 1.450 de lei, in tarif fiind incluse micul dejun, "primire cu oua, cozonac si vin rosu", cina festiva in noaptea de Inviere, acces la centrul SPA si parcare, in limita locurilor disponibile. Patru nopti de cazare la acelasi hotel costa 1.680 de lei, iar pentru cinci nopti un cuplu va plati 1900 de lei la acest hotel de patru stele.

Tot la Sinaia, un hotel de trei stele ofera turistilor pachete separate, pentru 1 Mai si pentru Paste. Oferta de 1 Mai este valabila intre 30 aprilie si 3 mai, costa 540 de lei pentru doua persoane cazate in camera dubla standard si include mic dejun, pranz festiv in 1 mai, atelier de creatie si divertisment pentru copii. Acelasi pachet costa 600 de lei daca turistii aleg o camera dubla de lux sau 720 de lei daca vor sa se cazeze in apartament. Oferta de Paste a aceluiasi hotel este considerabil mai scumpa. O minivacanta de trei zile, intre 3 si 6 mai, costa 895 de lei pentru un cuplu care se va caza intr-o camera dubla standard. Pachetul turistic include mic dejun, cina inainte de slujba de Inviere, "tratatie" dupa slujba de Inviere, pranz traditional in ziua de Paste. In plus, turistii beneficiaza de "servicii suplimentare" precum atelier de vopsit oua pentru copiii cu varste de peste patru ani, "concurs de aflat oua de ciocolata" pentru copii sau "happy hour pentru tatici" in restaurantul hotelului, in respectiva ora preturile bauturilor fiind cu zece la suta mai mici.

Cei care aleg sa se cazeze la vila in Sinaia beneficiaza de preturi mult mai mici fata de cele ale hotelurilor.
Astfel, o vila de trei stele ofera un pachet turistic denumit "Minivacanta de primavara". Valabil pentru perioada 30 aprilie - 7 mai, pachetul turistic pentru o persoana include sapte nopti de cazare cu mic dejun, barbeque pe 1 Mai si brunch in ziua de Paste. La aceeasi vila, turistii care vor sa petreaca doar sarbatorile de Paste vor plati 315 lei de persoana pentru trei nopti de cazare in camera dubla, cu mic dejun si brunch in ziua de Paste.

La Busteni, un hotel de trei stele ofera pachete turistice separate pentru 1 Mai si Paste. Tarifele pentru 1 Mai sunt cuprinse intre 435 si 1.500 de lei pentru trei nopti de cazare. In functie de tipul camerei in care se face cazarea, oferta include si mic dejun, acces la internet, la teren de tenis si parcare gratuita. In plus, copiii pana in 6 ani au gratuitate, iar cei intre 6 si 12 ani platesc doar jumatate din tarif. La acelasi hotel de trei stele din Busteni oferta pentru Paste este structurata pe pachete turistice de doua, trei sau patru nopti si are preturi care pornesc de la 270 de lei pentru doua nopti de cazare. Vilele din Busteni au preturi mai mici, cazarea pentru o persoana in camerele pensiunilor pornind de la cateva zeci de lei pe noapte.

Turistii care vor vacanta de lux pe Valea Prahovei pot alege un hotel de cinci stele din Azuga. Acest hotel ofera pentru 1 Mai un pachet turistic care costa 280 de euro pentru trei nopti, turistii platind, de fapt, tariful pentru doua nopti de cazare, a treia fiind gratuita. La acest hotel sunt optionale cina de 1 mai si meniul tip gratar, acestea costand suplimentar 20 de euro. La acelasi hotel din Azuga, pentru perioada Pastelui preturile pornesc de la 485 de euro pentru trei nopti de cazare intr-o camera dubla si depasesc o mie de euro pentru cinci nopti de cazare in apartament de lux. Cei care vor plati aceste preturi vor beneficia, pe langa cazare, de mic dejun si dejun traditional de Paste.