Tinuturile Ostrovului, biciuite de vantul aspru al Dobrogei, se afla la 130 de kilometri de Bucuresti. Cum treci cu bacul de la Calarasi, chiar pe malul Dunarii, un domeniu de 1.300 de hectare, care uimeste prin frumusetea lui abia asteapta sa-ti spuna povestea vinului, din vie si pana in pahar.

Podgoriile Ostrovului te duc cu gandul la cele din Franta si Italia unde turistii platesc sute de euro pentru a le vizita. La noi, insa, poate si pentru ca turismul viticol este la inceput, nu te costa mai nimic sa-ti petreci o zi intr-o astfel de podgorie.

Turistii pot lua parte la cules si se pot infrupta din strugurii dulci si parfumati. Sau pot face cursuri de echitatie. Si cum Dunarea este la doi pasi, oamenii sunt rasfatati cu un bors de peste, facut pe pirostrii, si cu o saramura de crap.

Cei care vor sa participe la degustari vor da 25 de lei de persoana. Peste noapte, puteti sa ramaneti la pensiunea amplasata chiar in podgorie. Pentru ca turistii sa fie mai aproape de natura, peretii au fost tencuiti cu fan proaspat cosit. O camera costa 150 de lei pe noapte, iar un apartament 200 de lei.

La 100 de kilometri distanta, la Murfatlar, o podgorie in care se face vin inca de pe vremea romanilor, turisti englezi si americani au fost cuceriti definitiv de dulceata strugurilor romanesti. Chiar daca anul acesta, din cauza ploilor, productia este mult mai mica, boabele arse de soarele Dobrogei au mai mult zahar.

La Murfatlar, povestile incep din crama unde licorile aromate - Muscat Otonel, Chardonnay sau Cabernet Sauvignon - sunt pastrate in butoaie din lemn de stejar a caror aroma da vinului, in ani, un parfum unic: de la vanilie pana la boabe de piper, miez de nuca, prune uscate, ciocolata sau scortisoara.

Daca ajungeti in Dobrogea, nu ocoliti tinuturile Macinului, un taram de poveste. Traseul include si un tur de vizitare in viile flancate de cei mai vechi munti din tara noastra.