Omul de stiinta a inceput liceul in Timisoara, iar la 16 ani s-a mutat in Germania. A marturisit ca, pentru el, chimia este ca o amanta care l-a prins in capcana si a sfarsit prin a o iubi neconditionat. Stefan Hell a devenit astfel al patrulea roman laureat al premiului Nobel.

"Academia Regala de Stiinte a Suediei a decis sa acorde Nobelul pe 2014 pentru chimie profesorului Stefan Hell, director al Institutului pentru Chimie si Biofizica Max Planck, Goettingen si al Centrului german pentru cercetari in domeniul cancerului, Haidelberg", a anuntat Staffan Normark, secretar permanent al Academiei Regale de Stiinte a Suediei.

Acest anunt l-a adus pe cercetatorul Stefan Hell, alaturi de alti doi specialisti, in elita laureatilor premiilor Nobel. Initial a crezut ca e o farsa.

Reporter: Ce faceati cand ati aflat vestea?"

Stefan Hell: Citeam un articol stiintific. A fost o surpriza totala, nu-mi venea sa cred. In primul moment m-am gandit ca ar putea fi o farsa. Am terminat de citit paragraful. Apoi i-am telefonat sotiei mele.

In mai toate interviurile sale, Stefan Hell a marturisit ca stiinta e o joaca. "Pentru mine a fost mereu important sa ma distrez, in special in stiinta, asa ca m-a bucurat mereu sa fiu om de stiinta. Ma bucur de viata asa cum este ea", a spus cercetatorul.

De ani buni, romanul nostru e director la institutul pentru chimie si Biofizica Max Planck din Gottingen, dar si director al Centrului german pentru cercetari impotriva cancerului din Heidelberg.

"M-a atras ideea de a face ceea ce fac oamenii de stiinta: sa gaseasca raspunsuri, sa abordeze probleme provocatoare, sa le infrunte si sa vina cu noi idei care ajuta un pic sa dam lumii o noua forma", mai spune Stefan.

"Joaca" s-a dovedit insa mai mult de atat. Cine s-ar fi gandit ca baiatul care batea ulita pana la scoala in Santana din judetul Arad va ajunge sa intre in randul savantilor din intreaga lume?

"Locul nasterii e un loc special, care iti ramane in suflet oriune te-ai duce...", mai spune barbatul.

Fostii sai profesori isi amintesc cu mandrie de copilul nazdravan si cu o inteligenta peste medie.

"A fost un copil sarguincios, care invata foarte bine, mai matur decat ceilalti colegi", a spus Nicolae Bupte, fostul sa profesor de limba romana.

"Mama lui ar fi fost mandra ca a castigat Premiul Nobel", a spus Maria Costin, fosta colega a mamei sale.

Primul an de liceu l-a gasit pe laureatul Premiului Nobel pe bancile Colegiului National "Nikolaus Lenau" din Timisoara.

In 1978, parintilor sai li s-a permis sa se mute in Germania. Dar Stefan nu si-a uitat radacinile. In 2012, el a devenit membru de onoare al Academiei Romane.

"Vorbeste o limba romana foarte buna, isi aminteste cu mare placere de profesorii pe care i-a avut in liceu, de scoala pe care a facut-o in Romania la vremea aceea", spune Ionel Valentin Vlad, presedintele Academiei Romane.

La acelasi liceu din Timisoara a studiat si Herta Muller, scriitoarea de origine romana rasplatita cu premiul Nobel in 2009 pentru literatura. Din 1901, de cand se acorda premiile Nobel, patru romani au primit aceasta distinctie. Au mai fost laureati Emil Palade, pentru medicina si Elie Wiesel, pentru Pace. Stefan W. Hell va primi premiul pe zece decembrie, iar suma de 880 de mii de euro o va imparti cu ceilalti doi cercetatori, cu care a colaborat.