Acesta a prezentat concluziile unui studiu realizat de Cushman & Wakefield pentru FIHR cu privire la reacţiile patronilor de hoteluri din România la criza provocată de coronavirus, în comparaţie cu reacţiile antreprenorilor europeni din domeniu.

"În România tăierile de salarii au fost mai mici decât ale hotelierilor din Europa, în prima fază. În acest moment, în România 29% din salariaţi au fost concediaţi, iar perspectivele sunt la 38% - cea mai mare cifră din ţările analizate. În Ungaria, doar 19% din salariaţi au fost concediaţi, iar orizontul e să ajungă la 20%, iar la nivel de Europa 24% au fost concediaţi, iar estimarea este 30%", a afirmat Călin Ile.

Preşedintele FIHR a subliniat că, potrivit rezultatelor studiului, prioritatea hotelierilor români în prezent este asigurarea unui mediu sigur din punct de vedere sanitar pentru angajaţi şi pentru clienţi.

"Priorităţile hotelierilor în contextul crizei: cea mai importantă este pregătirea hotelurilor pentru a fi sigure pentru angajaţi şi pentru clienţi. Acestea sunt răspunsurile hotelierilor din România. Deci aceste informaţii că pe noi nu ne interesează să ne conformăm normelor sunt doar informaţii de presă. A doua ca importanţă este gestionarea rezervărilor, a anulărilor şi a noilor rezervări. Locul trei: cash flow management. Reconsiderarea numărului de angajaţi este pe locul patru", a declarat Călin Ile.

Reprezentantul patronatelor din domeniul hotelier a atras atenţia că aproape jumătate din hotelierii din România vor fi obligaţi să îşi închidă unităţile, în cazul în care situaţia sanitară va continua în luna august ca şi până în prezent.

"De la finalul lunii martie, 100% din hotelurile din România au simţit impactul crizei, iar 75% au închis porţile. În acest moment, 73% din hoteluri au redeschis, 23% încă sunt închise, dar toate au în plan să redeschidă până la finalul lunii august. 48% dintre hotelierii din România nu rezistă mai mult de luna august. Dacă trece şi luna august, ei vor ajunge pe minus şi vor avea o mare dificultate în a plăti salariile, în a plăti chirii sau alte obligaţii către buget, şi dacă criza continuă în aceleaşi condiţii, doar 7% din hotelieri rezistă până în martie 2021, adică pe un orizont de timp de 12 luni de la momentul declanşării crizei", a precizat Călin Ile.

Preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România a arătat că hotelierii români sunt cu 10% mai afectaţi financiar de criza sanitară, comparativ cu hotelierii din restul Uniunii Europene.

"Ce e interesant de văzut e că la nivelul tuturor respondenţilor acestor chestionare la acest moment în Europa 39% dintre hoteluri spun că sunt la limita sustenabilităţii financiare, pe când în România spun 48%. Deci suntem cu circa 10 procente mai afectaţi decât restul Europei. Toată lumea e pe pierdere, deci dacă anul trecut eram pe câştig, acum avem o pierdere, hotelurile care reuşesc să reziste la zero sau să înregistreze plusuri sunt excepţii. La întrebarea 'Ce fel de măsuri aţi luat pentru a vă adapta crizei?', 84% din hotelierii din România (au declarat că, n.r.) şi-au redus cheltuielile operaţionale, pe când în Europa (au făcut-o, n.r.) 92%. 80% din hotelierii din România au folosit ajutorul dat de Guvern pentru susţinerea forţei de muncă, 55% au blocat orice fel de angajări, 45% au redus orele de muncă", a adăugat Călin Ile.

Granturi de 350 de mil. euro pentru industria ospitalităţii

De cealaltă parte, șeful Direcţiei Generale Turism din cadrul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Răzvan Pîrjol, adeclarat, joi, că în următoarele zile Guvernul va anunţa granturile în valoare de 350 de milioane de euro destinate industriei ospitalităţii.

"Lucrurile se întâmplă, se întâmplă în ritmul lor şi în capacitatea resurselor pe care Guvernul le are la dispoziţie. De la o zi la alta sper că vom anunţa faimoasele granturi - din acel un miliard de euro 350 de milioane sunt adresate industriei ospitalităţii, o parte sunt pentru investiţii, o parte pentru capital de lucru. Acest lucru cu siguranţă că va ajuta industria să evolueze, chiar dacă ştim foarte bine că mai sunt anumite detalii de adaptat, pentru anumite tipuri de companii", le-a transmis Răzvan Pîrjol patronatelor din Hoteluri, Restaurante şi Cafenele (HoReCa).

Domeniul HoReCa, grav afectat financiar de criza provocată de coronavirus, are alocat, în Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, anunţat de Guvern la începutul lunii iulie, un buget total de 350 de milioane de euro, sub formă de granturi de maximum 125.000 de euro disponibile companiilor.

Secretarul de stat însărcinat cu coordonarea turismului a subliniat că agenţiile de turism au fost mult mai greu afectate de criză decât hotelurile.

"Toate problemele industriei ospitalităţii sunt astăzi prezente pe masa ministerului, a Guvernului, chiar şi a premierului. Este o situaţie dificilă la nivel mondial pentru industria ospitalităţii. Toate activităţile legate de ospitalitate sunt afectate. Dacă hotelierii au avut oarecum capacitatea să-şi reducă pierderile şi să înceteze temporar activitatea, gândiţi-vă la agenţiile de turism, care au trebuit să-şi continue activitatea în toată această perioadă şi care au consumat din aceeaşi şuncă de care vorbea un coleg, şuncă care bineînţeles că a ajuns la şorici şi la cotor, ca să spun aşa", a afirmat Răzvan Pîrjol, potrivit Agerpres.

La rândul său, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane şi reprezentant al patronatelor din HoReCa, Dragoş Anastasiu, a arătat că în prezent industria turistică este scoasă ţap ispăşitor, cu concursul mass-media, pentru creşterea numărului de infectări.

"Suntem într-un moment în care, prin prisma acestei situaţii pandemice, continuăm să fim restricţionaţi şi se adâncesc restricţiile, ceea ce ne afectează economic în mod dramatic. Suntem în acelaşi timp ţapi ispăşitori, pentru că în întreaga mass-media, opinia publică, reinfectările vin de pe litoral, de la cluburi unde, ca să zic aşa, pun în ghilimele, 'un popor inconştient' face ce nu trebuie să facă, şi aproape 50% din industrie este, din punct de vedere financiar, la capătul puterilor. Adică, cum spunea un coleg ieri, toată şunca pe care am avut-o în pod a fost mâncată, şi acum nu mai avem ce mânca", a afirmat Dragoş Anastasiu.