Suntem în discuții și probabil astăzi, după şedinţa de guvern, va urma primul set de măsuri, în primă etapă, cu privire la ajutorarea primelor domenii de activitate lovite de coronavirus, unde cifra de afaceri a scăzut foarte mult, și aici mă refer, de exemplu la turism, la HoReCa, la transport, transportul aerian, la organizatorii de evenimente, de târguri, de expoziții - evident nu limitativ, și ne gândim să ajutăm, în așa fel încât salariații să nu își piardă locurile de muncă și să poată fi imediat după trecerea crizei aduşi la muncă, eventual un șomaj tehnic susținut de către stat”, a precizat ministrul.

Totodată, Ministerul de Finanțe va aloca cinci miliarde de lei ca garanții pentru creditele firmelor.

“De asemenea, Ministerul de Finanțe se gândește la un plafon de garantare a unor credite într-o limită foarte mare, cinci miliarde într-o prima etapă, putând crește, în așa fel încât, practic, scopul este de a injecta cash în economie şi firmele să aibă bani. De asemenea, este foarte important ca la nivel european lanțul de aprovizionare, să existe culoare prioritare de transport marfă, pentru că România, prin companiile, prin firmele care sunt dependente de aprovizionări de import și de export cu UE, și trebuie obligatoriu să avem culoare de transport, de transport marfă, pentru a nu întrerupe aprovizionarea producătorilor români”, a mai spus Virgil Popescu.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a delcarat, marţi seara, că impactul pachetului de măsuri pregătit pentru susţinerea economiei României în această perioadă va fi de aproape 2% din PIB.

"Avem un pachet de măsuri care se definitivează şi cred că va fi un pachet substanţial pentru România, aproape 2% din PIB, dacă luăm toate măsurile pe trei luni. Acesta va fi impactul în economie. Nu suntem Germania, Spania sau Franţa, dar pentru România un 2% impact în trei luni de zile cred că este substanţial şi sperăm să ajute companiile, să treacă peste această perioadă. Sunt mai multe forme (de ajutor, n.r.), de şomaj tehnic, garanţii pentru linii de credit, chiar şi forme de amânarea impozitului pe venit pe o perioadă de două luni de zile pentru anumite companii. Deci, avem mai multe instrumente pe care le vom aproba mâine în şedinţa de Guvern. O parte din şomajul tehnic va fi susţinut de la buget. Veţi vedea mâine detaliile. Avem facilităţi şi pentru angajatori. Cred că putem să consumăm în continuare din restaurante folosind catering sau livrări. Nu mai putem să mergem în restaurante, dar putem să ajutăm restaurantele comandând de la ele în continuare. Este important ca oamenii să consume în continuare. Ne asigurăm ca salariile să fie primite acolo unde trebuie, pensiile, ajutoarele sociale, şomajul tehnic. Nu ar trebui să lăsăm aceste companii", a spus Cîţu, la Digi 24, potrivit Agerpres.

Oficialul a adăugat că România nu are probleme de finanţare pe termen scurt, iar dacă lucrurile nu se vor îmbunătăţi în perioada următoare vor fi introduse alte măsuri pentru a susţine economia.

"Amânarea impozitului pe venit pentru persoanele fizice este o variantă. Mâine vor fi detalii. Pentru anumite sectoare din economie se poate face acest lucru până la două luni de zile, pe perioada de stare de urgenţă şi încă 30 de zile după aceea dată. Detalile vor apărea mâine în Hotărârea de Guvern. Acest pachet este de 2% din PIB. Dacă lucrurile nu se îmbunătăţesc, suntem pregătiţi să introducem alte măsuri pentru a susţine economia. Nu vom lăsa economia României să nu fie susţinută de Guvern. Nu avem probleme de finanţare pe termen scurt. În funcţie de cum evoluează economia şi ce impact au aceste măsuri, dacă nu sunt de ajuns, suntem pregătiţi să luăm altele", a afirmat ministrul Finanţelor Publice.

Florin Cîţu estimează situaţia dificilă se va prelungi până în vară şi vrea să fie sigur că România va avea finanţare, lichidităţi, până la acel moment. Întrebat cât estimează că va dura situaţia actuală, ministrul a răspuns că se are în vedere o perioadă de şase luni.