Inregistrata de numeroase camere video de bord ale conducatorilor auto, ploaia de meteoriti a fost vizionata pe internet de milioane de persoane din intreaga lume, oferind o oportunitate unica de promovare turistica.

"Cosmosul ne-a trimis un cadou si trebuie sa profitam de el", a declarat Natalia Gritsai, sefa autoritatii turistice din regiune, intr-un interviu acordat Bloomberg in drum spre Lacul Chebarkul, unde au fost gasite cele mai mari bucati de meteorit.

Autoritatile din regiune s-au intalnit pe 26 februarie la Cebarkul pentru a discuta despre o noua strategie de dezvoltare economica, mizand in buna masura pe potentialul turistic. "Avem nevoie de propriul Turn Eiffel sau Statuia Libertatii", a spus ea, citata de Bloomberg si preluata de Mediafax.

Meteoritul, cu un diametru de 17 metri si o greutate de peste 10.000 de tone la intrarea in atmosfera, a explodat deasupra Muntilor Ural cu forta a 33 de bombe de la Hiroshima, potrivit datelor NASA. Incidentul a fost cel mai violent contact cu un meteorit din ultimul secol, provocand pagube materiale semnificative in Celiabinsk, capitala regiunii. Incidentul a lasat in urma peste 1.400 de raniti, iar 4.000 de imobile au fost avariate.

Propunerile vehiculate la summit-ul oficialitatilor locale in vederea promovarii turistice au variat de la organizarea unui "festival cosmic" anual cu muzica si artificii la construirea unei "piramide plutitoare" pe lac.

Un oficial a propus construirea unui "Meteor Disneyland" care sa recreeze evenimentele din 15 februarie. O alta idee a fost realizarea unui "aqua-parc cosmic".

Un alt participant la reuniune a propus zugravirea cu panorame cosmice a cladirilor din Celiabinsk care dateaza din era sovietica.

Cele mai detaliate planuri au venit din partea primarului Celiabinsk, Andrei Orlov, care a recomandat continuarea discutiilor la intervale regulate, intr-un ritm cat mai intens, "pentru a mentine in viata ideea turistica".

Orlov vrea sa construiasca, dupa topirea ghetii, un centru de scufundari la Cebarkul unde turistii sa poata cauta bucati de meteorit. "Primul lucru de care avem nevoie aici sunt indicatoare rutiere in rusa si engleza si politisti care sa poata spune «hello» si «okay». Nu vrem sa fie ca la piramidele de langa Cairo, unde turistii stau o ora, tipa «Aladdin, arata-te» si pleaca", a comentat edilul.

Agentia locala de turism Sputnik organizeaza deja sejururi de vara pentru doua grupuri de turisti japonezi, a declarat un reprezentant al companiei. "Una dintre oferte reprezinta o excursie de doua zile catre zona de impact de la Cebarkul. Cealalta va dura mai mult si presupune vizitarea mai multor obiective. Pretul este de aproximativ 800 de dolari de persoana, suma care include cazarea la hotel, dar nu si drumul", a afirmat Elena Kolesnikova, manager Sputnik.

Regiunea Celiabinsk este responsabila pentru peste 7% din productia de otel si 11% din productia de tevi a Rusiei, potrivit datelor guvernului. Cea mai mare companie din regiune este Magnitogorsk Iron & Steel, controlata de miliardarul Victor Rasnikov. Veniturile discretionare ale populatiei din regiune, in numar de 3,6 milioane, cresc de 5 ori mai greu decat media nationala, iar somajul din zona se ridica la 6,5%, fata de 6% la nivel national.

Muzeul local de istorie a inlocuit deja principala atractie cu o expozitie de "Ziua Meteoritului", unde o bucata de meteorit este expusa in fata unei galerii cu primele pagini ale mai multor ziare importante, trambitand statutul de vedeta al orasului.
Un sondaj realizat recent in zona releva ca 26% dintre martorii evenimentului considera ca meteoritul le-a schimbat viata.

Persoanele care se considera religioase au fost afectate de doua ori mai puternic decat "necredinciosii", potrivit institutului de sondare FOM.

Aproximativ 40% dintre cei intervievati au crezut initial ca explozia violenta resimtita in urma cu doua saptamani a fost provocata de prabusirea unui avion. O treime se indoiesc si acum ca a fost vorba de un meteorit, iar 8% au crezut la momentul respectiv ca a fost vorba despre o racheta.

Starea de panica a fost evitata datorita numeroaselor inregistrari viceo aparute imediat pe internet, a declarat guvernatorul regiunii Celiabinsk, Mihail Iurevici, citat de Bloomberg.

Acum ca orasul este renumit, "este timpul sa trecem la treaba", a afirmat el. "Nimeni nu auzise de noi, iar acum ne cunoaste toata lumea. Putem castiga datorita acestei situatii. Daca vom avea parte de un influx masiv de turisti, vom construi mai multe hoteluri", spune oficialul.