"Realizarea unui asemenea sistem este necesar din cauza diferentelor intre numarul de turisti raportati de catre diferite institutii si cele raportate in sistem de catre structurile de primire turistica", potrivit ministerului.

Ministerul Turismului sustine ca introducerea sistemului electronic, ce va costa peste 400.000 de euro, va ajuta combaterea evaziunii fiscale din turism.

Firma care castiga licitatia va livra sistemul "la cheie", atat componentele hardware si software, cat si serviciile necesare pentru implementarea acestuia (analiza, instalare, configurare, dezvoltare), serviciile de mentenanta si nu in ultimul rand, se va ocupa de instruirea celor care vor folosi sistemul. Firma castigatoare va fi aleasa in functie de oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic.

Sistemul electronic de monitorizare a turistilor din Romania va fi implementat in unitatile turisice din tara in cel mult sase luni de la data semnarii contractului. In plus, acesta va putea fi accesat de toate unitatile turistice autorizate de Ministerul Turismului.

In prezent, firmele care detin sau administreaza hoteluri, moteluri, vile, cabane, campinguri, sate de vacanta, bungalouri, pensiuni turistice si agroturistice sunt obligate sa inscrie turistii in evidentele operative ale unitatii si sa se asigure ca persoanele respective completeaza "Fisa de anuntare a sosirii si plecarii".

Formularele sunt puse zilnic la dispozitia politiei. Copiile fiselor raman in structurile de cazare, avand termen obligatoriu de arhivare de cinci ani.