Daca statiunea Eforie Nord si-a pastrat pozitia a doua si in 2016, Costinestiul a pierdut ultimul loc din clasament in favoarea statiunii bulgaresti Albena.

In ceea ce priveste interesul romanilor pentru city break-uri, studiul realizat de trivago.ro arata ca Roma a detronat Parisul, iar destinatii precum Viena sau Istanbul au fost inlocuite cu alte doua statiuni litorale, Skala Potamia din Grecia si Sunny Beach din Bulgaria.

Conform indicelui de preturi hoteliere trivago pentru luna mai, tarifele unitatilor de cazare se afla in usoara crestere comparativ cu aceeasi luna a anului trecut. Exceptie fac hotelurile din Albena, Roma si Paris, care au inregistrat in aceasta luna preturi cu pana la 10% mai scazute in comparatie cu aceeasi perioada din 2015. Cea mai scumpa destinatie in luna mai a fost Barcelona, pretul mediu pentru o noapte de cazare in capitala catalana fiind de 747 lei, cu aproximativ 10% mai mult decat luna mai a anului trecut.

In ceea ce priveste evolutia preturilor din aceste destinatii in lunile viitoare, turistii romani se pot astepta la o majorare a acestora cu pana la 70% fata de luna mai. Un astfel de caz este cel al statiunii Mamaia, unde luna iunie este singura in care romanii mai pot rezerva o camera pentru un pret mediu de 375 lei. In luna iulie, pretul mediu pentru o camera dubla in statiunea de la malul Marii Negre va fi de 649 lei pe noapte, Mamaia fiind astfel cea mai scumpa destinatie litorala din aceasta vara.

Spre deosebire de destinatiile litorale, cele de tip city break vor inregistra in luna iunie cele mai ridicate preturi pentru unitatile de cazare. Pentru cei ce doresc sa petreaca un weekend in una dintre capitalele europene, ar fi recomandat sa faca acest lucru in luna iulie cand preturile medii pentru o noapte de cazare vor scadea, spre exemplu, cu pana la 26% in Paris si cu pana la 21% in Roma.

Studiul a fost realizat pe baza rezultatelor cautarilor efectuate de utilizatorii romani pe platforma trivago.ro in intervalul 1 ianuarie - 29 mai 2016 pentru perioada de vacanta 1 iunie - 31 august 2016, considerand doar cautarile pentru orase.