Conform statisticilor facute de autoritati, intr-o zi de la jumatatea lunii iulie, adica in plin sezon, statiunea Costinesti a condus detasat cu 62.000 de turisti, urmata de Neptun, Venus si Jupiter cu 56.000 de turisti si Mamaia, cu 45.000.

Media pe sfarsit de saptamana a fost de peste 200.000 de oameni, iar clasamentul s-a pastrat constant si in august.

O crestere seminificativa a numarului de turisti s-a inregistrat in acest an in Venus, unde au fost renovate mai multe hoteluri de 4 stele.

Nicolae Moroianu managerul unui resort de 4 stele din Venus: "Acum, cu ultimele investitii, si cu deschiderea de noi hoteluri si concept all inclusive, in mod sigur sunt 1.500 de turisti in plus pe zi fata de anul trecut. Conceptul de all inclusive duce la prelungirea numarului de nopti de sedere minimum 6-7 pe sejur."

Si la Jupiter ori Saturn au ajuns mai multi turisti, indeosebi cei care au copii, atrasi de programele speciale pentru acest segment.

Cel mai important aspect, spun hotelierii, este cresterea numarului de nopti de cazare de la o medie de 4 - 5 anul trecut, la 6-7 in acest an.

Multi turisti sunt la prima vacanta pe litoral in ultimii 5 sau 10 ani.

In sudul litoralului, un sejur de 7 zile cu mic dejun inclus costa intre 1000 si 1500 de lei, iar pentru all inclusive, la 4 stele, o familie cu un copil plateste intre 2.400 si 3.000 de lei.

In nord, cresterea numarului de turisti s-a datorat strainilor. 5000 de israelieni au venit in aceasta vara la mare, cu doua chartere pe saptamana, iar autoritatile au estimat ca au cheltuit la noi cel putin 4 milioane de euro.

Aurelian Marin presedinte ANAT: "In Mamaia, crestere de 5%, in timp ce in sudul litoralului, 10 si poate chiar peste 10%."

Vremea se anunta frumoasa pe litoral si in septembrie, asa ca este de asteptat ca hotelurile sa fie pline.