"In ultima perioada se cam sare peste pranz, atat in statiunile montane, cat si vara, la mare. Omul vine la hotel, are micul dejun inclus in pret, iar la pranz nu mai merge la restaurant, ci isi ia niste chipsuri. Seara vine la restaurant si comanda o bere si un gratar", afirma presedintele Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism - Romania (ANBCT) pentru Mediafax.

El spune ca spre deosebire de anii 2007-2008, cand aproape toti turistii erau la pranz in restaurante, acum mai mult de jumatate au renuntat la acest obiecei, iar unii dintre ei vin la hotel cu mancare de acasa.

In acelasi timp, daca in urma cu cativa ani turistii le comandau copiilor mancare separat, acum au mai ramas putin care fac acest lucru. "Cei mai multi, acum, impart mancarea cu copiii", a adaugat Stefan Bercea.

El da ca exemplu hotelul si restaurantul pe care le detine la munte, unde pana in 2008 mare parte a incasarilor proveneau de la restaurant, pentru ca in afara clientilor hotelului mai veneau la masa numerosi alti turisti. Acum, insa, cele mai multe incasari le aduce hotelul, iar o parte dintre turistii cazati au renuntat sa mai vina la masa, la restaurant.

Totodata, turistii cauta mancarea mai ieftina si renunta de multe ori la desert. Daca in urma cu cativa ani un turist platea pentru o masa in statiuni in medie peste 50-55 de lei, acum nota de plata a scazut la 30-35 de lei.

Si turistii cu gusturi mai rafinate au mai renuntat la pretentii.

"Turistii care au fost des in strainatate si aveau bani erau incantati, in urma cu cativa ani, daca gaseau in restaurante ficat de gasca, piept de rata, fructe de mare sau peste de calitate. Acum cauta in general bucatarie romaneasca, pentru ca este mai ieftina, iar cele mai mare pondere in mancaruri o au puiul, porcul si mamaliguta cu branza si smantana", a aratat Bercea.

El a mai spus ca desi preturile in restaurantele din statiuni nu au crescut in ultimii doi ani, declinul consumului nu a reusit sa fie stopat.