"Lupta" localnicilor cu turistii ia amploare in Italia. Venetia, impanzita de afise prin care vizitatorii sunt sfatuiti sa plece, pentru ca distrug zona
Venetia
Afise prin care turistii care viziteaza Venetia sunt sfatuiti sa plece, pentru ca distrug zona au impanzit Venetia in ultimele zile, relateaza cotidianul Corriere del Veneto, in contextul in care aceasta faimoasa atractie turistica a Italiei incearca sa faca fata popularitatii sale.
"Turisti, plecati!!! Distrugeti aceasta zona!" se poate citi pe afisele lipite pe zidurile orasului, inclusiv pe cele ale uneia dintre cele mai vechi biserici venetiene, San Giovanni in Bragora, a scris aceeasi publicatie, potrivit Agerpres.
Pe moment, nu se stie cine se afla la originea acestei campanii impotriva turistilor.
Multi localnici s-au saturat de hoardele de turisti care se plimba in Piazza San Marco, blocheaza podurile si aglomereaza stradutele, iar autoritatile s-au straduit sa gaseasca masuri pentru a face fata afluxului de turisti, noteaza DPA.
Intr-un efort de a tempera nemultumirile, localnicii folosesc acum intrari separate la vaporasele care asigura transportul in oras, "vaporetti". Initiativa, lansata in luna iunie, permite rezidentilor sa urce la bordul acestor ambarcatiuni mai rapid, evitand turistii.
Cu aceleasi probleme se confrunta si locuitorii din alte regiuni ale Italiei, cum ar fi Cinque Terre, Florenta sau Capri, pe fondul cresterii numarului de turisti in acest an, din cauza problemelor cu terorismul si a instabilitati politice din alte tari cu traditie turistica.
Din cauza numarului mare de turisti, circulatia pe drumul de coasta care leaga satele din regiunea Cinque Terre din Italia se desfasoara in sistem pendul. Cresterea numarului de turisti chinezi este unul dintre motivele pentru care acest parc national inscris in patrimoniul UNESCO, unde traiesc aproximativ 5.000 de locuitori, a atras 2,5 milioane de turisti.
"Relatia dintre vizitatori si locuitori este in pericol sa devina una conflictuala", a explicat recent primarul Venetiei, Luigi Brugnaro, care alaturi de alti responsabili locali a demarat o campanie pentru a putea limita accesul in anumite zone, o masura pe care Guvernul de la Roma o ia in considerare.
In cazul parcului national Cinque Terre, administratorul Vittorio Alessandro a facut valuri la inceputul acestui an cand a dezvaluit o initiativa de controlare a numarului de vizitatori care intra in regiunea care se intinde pe o suprafata de 43 de kilometri patrati. Pentru a avea acces pe potecile de coasta trebuie platit un bilet de 7,50 euro pe zi iar vizitatorii platesc un bilet mai scump decat localnicii.
Initiativa lui Vittorio Alessandro a fost criticata pentru ca risca sa ii determine pe turisti sa ocoleasca zona, insa pana acum acest lucru nu s-a intamplat. Alessandro sustine ca initiativa are drept scop doar reducerea numarului de vizitatori in perioadele de varf.
In prezent, eforturile se concentreaza pe extinderea traficului feroviar, in ideea de a repartiza mai bine in cursul zilei fluxul de sosiri si plecari. Provocarea care a ramas de rezolvat o constituie numarul mare de vizitatori care ajung in regiunea Cinque Terre prin intermediul navelor de croaziera.
Pe acelasi subiect: