Ajungem astazi la Campulung Moldovenesc, unde o familie s-a luptat ani in sir sa readuca la viata casele traditionale ale bucovinenilor.

Oamenii au cumparat pana acum trei astfel de bijuterii in care au investit aproape 500.000 de euro. Cand ajungi la ''Casa poveste'' parca pasesti intr-o alta lume, cea a bunicilor, a balmosului si a poalelor in brau.

In inima Bucovinei, la poalele Raraului, langa Campulung Moldovenesc e Casa Poveste. Proprietari si gazde bune: familia Savin. Doina e medic de familie si vreme de 30 de ani a tot salvat de prin ograzile bucovinenilor obiecte vechi si rare care riscau sa ajunga la gunoi.

Astazi, ele impodobesc odaile din pensiunea-muzeu a familiei Savin, care are 3 case bucovinene, adunate de prin imprejurimi si restaurate. Le-a fost greu, fiindca batranii locului nu se indurau sa vanda casele mostenite. In satele din Bucovina e mare rusine sa instrainezi casa parinteasca, o vorba din strabuni spune ca “mai bine o lasi sa se topeasca”. Totusi, cei care si-au calcat pe inima si au dat mostenirea lor pe mana familiei Savin, n-au gresit.

Cu lacrimi in ochi, Doina povesteste ca bunicii i-au starnit pasiunea pentru traditie si istorie. Si-a urmat visul si, dupa zeci de ani de truda si economii, a construit o pensiune in care drumetii patrund ca-n poveste.

In curte, o trasura batrana se pregateste sa intre din nou in paine, iar turistii abia asteapta sa cutreiere drumeagurile de tara, trasi de cai. Astfel, musafirii Savinilor simt ca s-au intors in timp, pe taramnul povestilor, si inteleg ce inseamna tursim rural autentic.

Asezate intre doua vai, la baza versantului nordic al muntilor Rarau, cele trei case de poveste sunt punct de plecare ideal pentru cei ce vor sa descopere nestematele Bucovinei.