In '96 a fost "Muzeul anului in Europa". Astazi, New York Times asaza constructia din Romania in topul atractiilor turistice ale lumii
Muzeul Taranului Roman din Bucuresti se numara printre atractiile turisitice recomandate de The New York Times. Cotidianul prezinta succint exponatele muzeului si recomanda vizitarea expozitiei "Ciuma", dar si a magazinului de suveniruri adapostite in cladirea de pe Soseaua Kiseleff.
Ocupand o cladire de la inceputul secolului al 20-lea, care poarta semnatura arhitectului Nicolae Ghica-Budesti, Muzeul Taranului Roman adaposteste mobilier, utilaje agricole, costume, crucifixe, tapiserii, textile si cateva icoane foarte frumoase, scrie The New York Times, preluat de Mediafax.
In mod surprinzator, o mare parte din aparent primitivele echipamente tehnologice de la primul etaj al muzeului sunt in continuare functionale si, alaturi de multe alte obiecte pastrate pe acelasi nivel al muzeului, ilustreaza stilul de viata al comunitatii rurale romanesti, se mai spune in materialul postat pe site-ul cotidianului.
Publicatia aminteste si faptul ca, in timpul perioadei comuniste, cladirea a gazduit Muzeul Partidului Comunist Roman, a Miscarii Revolutionare si Democratice din Romania. Astfel, in drumul spre iesirea din Muzeul Taranului Roman vizitatorii nu trebuie sa rateze expozitia de la subsolul cladirii, consacrata acelor vremuri, unde "mirosul de naftalina vine sa completeze atmosfera care aminteste de colectivizarea din perioada comunista, pusa in evidenta si prin prezenta a numeroase busturi neatractive ale lui Lenin".
Intitulata "Ciuma", expozitia este "un memorial al durerii si al ranilor pe care colectivizarea a produs-o in universul taranesc". In mod ciudat, exponatul principal este un birou (de la care a fost exercitat controlul asupra tuturor in respectiva perioada), "ornat" cu coji de nuca si coji de ceapa.
Publicatia The New York Times le mai da un sfat vizitatorilor: sa nu rateze magazinul de suveniruri de la Muzeul Taranului Roman.
Muzeul Taranului Roman a fost infiintat in anul 1906, in baza unui Decret Regal semnat de Regele Carol I, sub denumirea de Muzeul de Etnografie, de Arta Nationala, Arta Decorativa si Arta Industriala, potrivit site-ului institutiei.
In 1996, muzeul a primit trofeul EMYA - European Museum of the Year Award. Muzeul Taranului Roman din Capitala urmeaza sa fie supus unor lucrari de consolidare si restaurare, ce vor dura doi ani si vor necesita o finantare estimata la peste 6 milioane de euro, fara TVA, potrivit anuntului licitatiei organizate pentru atribuirea contractului.