Hotelul Unirii, o ruina. Cum a ajuns un monument istoric tapetat cu bucati de lemn
Au trecut 154 de ani de la Mica Unire si tot atatia ani de cand in hotelul Concordia, din Bucuresti, se rostea numele lui Alexandru Ioan Cuza, in calitate de domnitor al Moldovei si Tarii Romanesti. Martor tacut al istoriei, cocheta cladire a ajuns, din vina oamenilor, o ruina. In timp ce occidentalii isi pastreaza intacte toate comorile, la noi, un monument atat de important are fatada tapetata cu bucati de lemn.
La primul etaj, intr-un apartament al Hotelului Concordia a fost ales primul domnitor al Principatelor Romane. Se intampla in noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859. Intelighentia politicii romanesti gasesise o solutie, calcand peste vrerile Istanbulului, Parisului sau Vienei.
Istoria hotelului este una zbuciumata. In 1852 a fost construit de un nobil german, pe Ulita Nemteasca, asa cum ii spunea pe vremuri strazii Smardan. A ars de doua ori, in 1884 si 1901, insa de fiecare data a fost refacut.
"Zice de istoria hotelului, cum veneau comerciantii intai, apoi politicienii la intalniri de taina", spune arhitectul Serban Sturdza.
Greutatea istorica a cladirii apasa mai tare pe cei 2.000 metri patrati decat ruinele fostului Hotel Concordia. De vreo 100 de ani, cladirea n-a mai fost reparata si exista riscul sa mai treaca un veac pana sa se ia masuri. Asta daca mai ramane ceva in picioare. Deocamdata, cladirea este bine protejata cu... bucati de lemn.
Din 2004, cladirea de patrimoniu este proprietatea unei firme cu actionariat majoritar italian. In 2011, Grigore Miu, unul dintre administratori, sustinea ca vrea sa o reabiliteze, dar nu a gasit intelegere la diferite comisii care ar fi trebuit sa-i dea autorizatii pentru planurile sale. Astazi, acesta povesteste ca ar vrea sa faca un hotel-boutique cu 9 - 10 camere, insa nu ar respecta structura initiala.
Pana la reabilitare, curtea interioara serveste drept gradina de vara. Pentru un ban in plus care sa amortizeze investitia initiala, spun proprietarii. Ministrul Culturii precizeaza ca oricine are in proprietate un imobil de patrimoniu este raspunzator de conservarea acestuia. Daca nu o face... "Eu as propune sa se mearga pana la forme de luare, daca nu neaparat in proprietate prin expropriere, macar in custodia statului a acestor cladiri", potrivit declaratiei lui Daniel Barbu, ministrul Culturii. "Sunt asa-zisi dezvoltatori imobiliari care nu vad intr-o cladire monument istoric decat terenul de sub ea si ce ar putea ridica acolo pentru a specula", adauga oficialul.
In prezent, nici macar placuta care aminteste de momentul 24 ianuarie 1859 nu se mai vede. Daca nici proprietarii, nici autoritatile nu vor gasi o solutie rapida pentru batrana cladire, in curand ea insasi va fi istorie.