"Tinand cont de faptul ca in Mamaia sunt adesea probleme cu energia electrica, curentul se intrerupe periodic in statiune si, implicit, in cadrul hotelurilor, restaurantelor si teraselor, Asociatia Patronala Mamaia solicita societatii Enel Distributie Dobrogea sa ia masuri cat mai rapid in acest sens", se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Nicolae Bucovala, presedintele asociatiei, considera ca intreruperea energiei reprezinta o sfidare la adresa tuturor firmelor din zona, care primesc constant plangeri din partea clientilor si amenintari cu actionarea in instanta.

"In nordul statiunii, curentul a fost intrerupt luni intre orele 15 si 22. Si zilele trecute au fost intreruperi ale energiei. Credem ca cei de la Enel ar trebui sa redimensioneze investitiile in statiune, pentru ca nu mai fac fata", a declarat Nicolae Bucovala, citat de Mediafax.

El a mai spus ca, tot luni, bulevardele din statiune nu au fost luminate pana la ora 22.

"Din cauza intreruperii energiei electrice, luni au ramas blocati in telegondola mai multi turisti", a adaugat Bucovala.

Asociatia Patronala Mamaia reuneste reprezentantii a peste 40 de hoteluri din statiune.

In replica, Enel a anuntat ca energia electrica din Mamaia se intrerupe pentru ca retelele sunt vechi si supraincarcate.

Una din cauzele intreruperilor de curent care se produc in Mamaia o constituie cele aproape 30% din retelele nemodernizate, la care se executa lucrari de investitii, a anuntat luni Enel, raspunzand acuzatiilor hotelierilor referitoare la problemele legate de alimentarea cu energie in statiune.

"Enel Distributie Dobrogea a modernizat pana in prezent peste 70% din reteaua electrica din Mamaia. Enel a preluat in urma cu cinci ani o retea veche de peste 40 de ani, depasita, cu diverse probleme tehnice, in care a investit masiv in ultimii ani, pentru a o aduce la un nivel adecvat de functionare. Una din cauzele intreruperilor care inca se produc in statiunea Mamaia o constituie cele aproape 30% din retelele electrice nemodernizate, in care se executa lucrari de investitii", se arata intr-un comunicat al companiei.

Potrivit Enel, "frecventele intreruperi" la alimentarea cu energie electrica inregistrate in statiunea Mamaia mai au o alta cauza importanta, si anume supraconsumul de energie.

"In urma verificarilor efectuate de Enel Distributie Dobrogea, s-au determinat o serie de factori care conduc la desele pene de curent, cum ar fi puterea contractata prin avizul tehnic de racordare inferioara consumului real, interventii neautorizate asupra grupurilor de masura, ce duc la fraudarea consumului de energie electrica, bransamente ilegale si nepermiterea accesului in instalatii, pentru a inlocui contoarele vechi sau pentru a efectua lucrari de modernizare", spun reprezentantii Enel.

Ei au adaugat ca au fost identificate multe cazuri de firme care functioneaza fara a avea contract de furnizare a energiei electrice si fara a plati energia consumata.

Totodata, Enel Distributie Dobrogea le recomanda consumatorilor de energie sa solicite noi avize tehnice de racordare, corelate consumului real si sa efectueze lucrarile necesare cu firme autorizate.

"Pentru a reduce impactul acestor factori asupra instalatiilor proprii, Enel Distributie Dobrogea a derulat in ultima perioada o serie de lucrari de investitii de amploare, menite sa aduca echipamentele electrice proprii la standarde europene. Astfel, au fost efectuate lucrari de montare a 12,5 kilometri de cablu de medie tensiune si a 15 kilometri de cablu de joasa tensiune. Regretam disconfortul produs turistilor si hotelierilor, insa Enel nu poate fi facut responsabil de toate incidentele cauzate de supraconsum", se mai arata in comunicatul furnizorului de energie.