Astfel, un proiect de ordonanta de Guvern prevede introducerea motoarelor cu capacitate de peste 100 CP destinate iahturilor si altor nave si ambarcatiuni pentru agrement in sfera de aplicare a accizelor nearmonizate, avand in vedere faptul ca motoarele navelor nu sunt intotdeauna integrate ambarcatiunilor.

"Astfel, prin taxarea acestor motoare se asigura atingerea scopului urmarit prin introducerea acestor taxe de consum", se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Guvernul a adoptat, la finalul lunii iulie, o ordonanta prin care accizele la alcool vor creste de la 1 septembrie, cand vor fi introduse si accize pentru bunuri de lux, precum masini cu motor peste 3.000 cmc, bijuterii, obiecte din aur, iahturi, ceasuri de lux si anumite tipuri de armament, utilizate de persoane fizice, veniturile suplimentare din aceste accize fiind estimate la 300 milioane lei pentru anul curent. Masura a fost introdusa pentru a compensa impactul negativ al reducerii TVA la paine la 9%, calculat la 100 milioane de lei.

Proiectul de act normativ prevede ca pentru cafea verde, prajita si solubila si pentru bijuterii din aur si platina, confectii din blanuri naturale, iahturi si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement (cu exceptia celor destinate sportului de performanta), autoturisme, inclusiv de teren, noi sau rulate cu capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc, accizele se aplica o singura data si se calculeaza prin aplicarea sumelor fixe pe unitatea de masura asupra cantitatilor produse pe teritoriul Romaniei, importate sau achizitionate intracomunitar.

Pentru amestecurile cu cafea solubila importate sau achizitionate intracomunitar, accizele se datoreaza si se calculeaza numai pentru cantitatea de cafea solubila continuta in amestecuri.

Pentru aceste bunuri, operatorilor economici li se restituie accizele virate bugetului de stat daca au achizitionat produsele dintr-un stat membru UE sau din import si ulterior le livreaza catre alt stat membru, le exporta sau le returneaza furnizorilor.

Regimul de restituire vizeaza si cartusele cu glont si alte tipuri de munitie pentru armele de vanatoare si arme de uz personal, altele decat cele de uz militar sau de uz sportiv, daca acestea sunt comercializate ulterior pentru pentru arme de uz militar sau sportiv.

In functie de situatie, plata accizelor se efectueaza la data exigibilitatii acestora, pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care intervine exigibilitatea sau la momentul efectuarii formalitatilor vamale de punere in libera circulatie.

Persoanele fizice care efectueaza achizitii intracomunitare de iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement, masini de peste 3.000 cmc si motoare de peste 100 CP destinate iahturilor si ambarcatiunilor pentru agrement vor depune o declaratie de accize la autoritatea competenta pana la data prevazuta pentru plata acestor accize, numai atunci cand datoreaza accize. Modelul declaratiei se reglementeaza prin ordin al presedintelui ANAF.