Delegatia, din care au facut parte si sapte dintre ambasadorii turismului romanesc - Elisabeta Lipa, Helmut Duckadam, Ovidiu Lipan Tandarica, Octavian Bellu, Dumitru Prunariu, naistul Nicolae Voiculet si directorul Teatrului National "Radu Stanca" din Sibiu, Constantin Chiriac -, dar si ambasadorul Republicii Populare Chineze in Romania, Huo Yuzhen, a participat la o scurta slujba tinuta in biserica de gheata de preoti de mai multe confesiuni.

Momentul religios a fost urmat de un scurt program artistic realizat de catre Nicolae Voiculet si actorul Constantin Chiriac, dupa care ministrul Maria Grapini, ambasadorul Huo Yuzhen si primarul localitatii Avrig, Arnold Klingeis, au taiat panglica la intrarea in Hotelul de Gheata.

Maria Grapini a precizat ca a ales sa viziteze Muntii Fagaras cu o parte dintre ambasadorii tursmului romanesc, pentru ca este "un loc unic".

"Ambasadorii turismului romanesc sunt convinsa ca vor povesti ce au vazut aici. Cred ca se integreaza in ceea ce avem noi ca strategie: promovarea Romaniei. Am ales acest loc pentru ca este unic. Cred ca impreuna, de la cetateanul simplu, la autoritatile centrale, putem face mai mult pentru promovarea Romaniei. Trebuie sa identificam locurile care nu sunt cunoscute nici macar de catre noi. Foarte multe locuri nu au fost vizitate de romani. Cred ca acest program pe care l-am initiat poate sa reziste trans-guvernamental, pentru ca nu are legatura cu cine conduce un minister", a declarat Maria Grapini, dupa inaugurare.

Intrebata daca nu este cam tarziu sa inaugureze acum un obiectiv turistic in care se cazeaza turisti de dinainte de Craciun, Grapini a raspuns: "Niciodata nu e prea tarziu, spunem noi. Eu cred ca promovarea nu o facem pentru o singura editie sau pentru un singur sezon. Se face pentru Romania".

Ambasadorii turismului romanesc au declarat ca nu au mai vizitat hotelul de gheata, desi au mai fost la Balea Lac.
"Este pentru prima oara cand vizitez hotelul. Este fascinant. Imi pare rau ca nu am reusit sa o aduc si pe sotia mea. Poate ne gasim timp sa mai venim o data. De dormit, nu stiu daca as vrea, dar de petrecut cateva ore intr-un pat cu multe paturi si cu cineva drag, de ce nu?", a declarat Helmut Duckadam.

La randul sau, Ovidiu Lipan Tandarica s-a declarat incantat de priveliste, iar Octavian Bellu a precizat ca existenta in Romania a unor locuri ca Balea Lac "demonstreaza ca nu trebuie sa avem un complex de inferioritate fata de alte tari".
Cel de-al noualea Hotel de Gheata de la Balea Lac are 12 camere cu pat dublu, amenajate dupa tema "Baroque in Ice".

Printre personalitatile care dau numele camerelor se afla Samuel Von Brukenthal, Ludovic al XIV-lea (Regele Soare), Maria Antoaneta, Maria Teresa, Antonio Vivaldi, Bach, Rembrandt, Voltaire, Moliere, dar exista si o camera cu numele Palatului Schonbrunn din Viena.

In plus, hotelul are si un bar de gheata, unde se pot servi diverse bauturi, inclusiv specialitati in pahare de gheata, precum si un restaurant pentru servirea mesei, unele preparate fiind servite pe platouri de gheata.

Reprezentantii ministerului si ambasadorii turismului romanesc participa, joi seara, la Palatul Brukenthal din localitatea Avrig la o masa rotunda cu tema "CultTour - identitate prin cultura" organizata in cadrul seminarului "CultTour - Patrimoniu cultural ca punct de interes major in dezvoltarea turismului sustenabil".

Evenimentul se adreseaza autoritatilor guvernamentale, regionale si locale, institutiilor academice, patronatelor in domeniul turismului, publicului larg, comunitatilor locale, regionale si nationale.

Potrivit organizatorilor, "principalul obiectiv are drept tinta dezvoltarea conceptului de turism sustenabil regional si, totodata, valorizarea si promovarea patrimoniului cultural regional ca produs turistic ce se va integra contextului regional, national si european".