Milioane de euro au curs, in valuri, pe litoral. La cat ajunge evaziunea fiscala, in plin sezon estival
Mare parte din suma isi va pierde urma, lasand bugetul de stat fara taxele si impozitele aferente. Fie ca vorbim despre cazare, mancare, sezlonguri sau articolele de plaja de la tarabe, bonurile fiscale sunt o raritate. Nici comerciantii nu se grabesc sa le dea, dar nici turistii n-au invatat sa le ceara. Asa ca evaziunea fiscala este la ea acasa.
Suntem in plin sezon pe litoral si chiar daca cifrele oficiale vorbesc in prezent de aproape 200.000 de turisti, neoficial, numarul lor poate ajunge si la 300.000. Explicatia este una simpla: turistii nu au nicio problema in a se caza la particularii care stau cu cheia la marginea drumului, la intrarile in statiuni, ademenindu-i cu tarife si la jumatate fata de pretul unei camere la un hotel de doua sau trei stele.
In plus, putini administratori de plaja dau bonuri fiscale pentru sezlonguri sau la bauturile servite turistilor. Acelasi lucru se intampla la unele fast-food-uri sau magazine cu obiecte de plaja
Inainte de toate, orice turist cauta sa se cazeze. Cum e greu sa gasesti o camera libera in aceasta perioada, in Mamaia, la hoteluri sau pensiuni, apelam la particulari. O alta doamna incearca sa ne ajute. Se gandeste de unde ar putea sa faca rost de o factura falsa, dar se teme de ceea ce ar putea pati dupa. Mai ales ca are doar o camera declarata la Ministerul Finantelor. Ca ea sunt mii de proprietari pe litoral, care declara doar una-doua camere, desi ei inchiriaza mult mai multe.
Oficial, in weekendul care tocmai a trecut au ajuns pe litoral 200.000 de turisti. Tot oficial, la Ministerul Turismului sunt inregistrate 85.000 de locuri de cazare. Ceea ce inseamna ca 115.000 turisti s-au cazat la particulari sau la pensiunile neclasificate. Daca suntem ingaduitori si consideram ca fiecare a platit minim 10 euro pe noapte, inseamna ca intr-o zi se castiga din cazari nedeclarate peste un million de euro.
Odata cazarea rezolvata, ne indreptam spre plaja. Ca este vorba de sezlonguri, colace sau mancare, bonul fiscal este ca scrisoarea pierduta. Si turistii recunosc ca nici eu nu cer bonuri fiscale de la comercianti.
Tragem linie si constatam ca nu avem nicio dovada care sa ne arate ca am lasat pe litoral 200 de lei de persoana. Daca cel putin 100.000 de turisti cheltuieste aceasta suma, intr-o singura zi inseamna ca peste 20 de milioane de lei sunt bani negri, din care statul pierde peste 4 milioane de lei numai din TVA.