• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
El Celler de Can Roca, desemnat cel mai bun restaurant din lume in 2013

El Celler de Can Roca, desemnat cel mai bun restaurant din lume in 2013

Restaurantul spaniol El Celler de Can Roca din orasul Girona, detinut de cei trei frati Roca, a fost desemnat cel mai bun restaurant din lume, intr-un top care include alte 50 de stabilimente de lux, alcatuit de revista britanica Restaurant, informeaza AFP.

"Dupa ce a petrecut doi ani pe locul 2 in acest top, El Celler de Can Roca a facut schimb de locuri cu restaurantul Noma din Danemarca, care s-a aflat in fruntea clasamentului in ultimii trei ani", au anuntat organizatorii. 

Restaurantul Noma din Copenhaga a trecut printr-un moment stanjenitor in luna februarie, cand 63 de persoane au suferit intoxicatii alimentare dupa ce au luat masa in acest restaurant. 

Restaurantul fratilor Roca - notat cu trei stele in ghidul Michelin - in care Joan coordoneaza activitatea din bucatarie, Jordi este patiser, iar Josep este maestru somelier, "a obtinut elogii mondiale pentru combinatiile sale de preparate catalane si tehnici de varf, dar si pentru pasiunea sa pentru ospitalitate", au afirmat editorii revistei Restaurant. 

Cei trei frati Roca au fost prezenti luni la Londra pentru a-si prezenta "gastrOpera", denumita "Visul", o experienta multisenzoriala oferita saptamana viitoare unui numar restrans de persoane, la Barcelona, care combina 12 piese muzicale, 12 videoclipuri si 12 preparate culinare, create special pentru aceasta ocazie, cu 12 vinuri - cate unul pentru fiecare act al acestui proiect. 

Pe locul al treilea in topul celor mai bune restaurante din lume se afla restaurantul italian avangardist L'Osteria Francescana, detinut de Massimo Bottura, in orasul Modena.

Pe locul al patrulea s-a clasat un alt restaurant spaniol, Mugaritz, coordonat de maestrul bucatar Andoni Luis Aduriz, in Errenteria din Tara Bascilor. 

Gastronomia americana, considerata "o forta culinara internationala cheie", este reprezentata prin restaurantul Eleven Madison Park din New York, clasat pe locul al cincilea. 

Cu sase restaurante incluse in Top50, Franta este tara cel mai bine reprezentata, la egalitate cu Statele Unite, dar nu se afla in Top 10.

Cel mai bine clasat restaurant francez este L'Arpège din Paris, situat pe locul al 16-lea. 

Maestrul bucatar Alain Ducasse a fost recompensat cu premiul pentru intreaga cariera - Lifetime Achievement Award. 

Cel mai bun chef din 2013 a fost desemnat Grant Achatz de la restaurantul Alinea din Chicago. 

Italia a fost si ea reprezentata, gratie atribuirii premiului pentru cel mai bun chef femeie din lume Nadiei Santini de la restaurantul Dal Pecatore din orasul Canneto sull'Oglio din Lombardia (nordul Italiei). 

Premiul One to Watch, acordat celui mai promitator restaurant din lume, a revenit restaurantului The Test Kitchen din orasul sud-african Cape Town, coordonat de maestrul bucatar britanic Luke Dale-Roberts. 

America de Sud are si ea un reprezentant in Top 10 - restaurantul D.O.M. din Sao Paulo, coordonat de Alex Atala, clasat pe locul al saselea. 

Cel mai bine clasat restaurant din Asia este Narisawa din Tokyo, aflat pe pozitia a 20-a. 

Clasamentul celor mai bune restaurante din lume a fost realizat pe baza voturilor exprimate de peste 900 de maestri bucatari, critici culinari si experti in gastronomie.


30 aprilie 2013 12:52
Modifică setările cookies