"Din semnalele primite din piata, turistii cu venituri medii se vor orienta spre destinatii exotice din zona Caraibelor, in special Republica Dominicana, Cuba, Mexic sau catre destinatii din Asia, precum Bali, Singapore, Cambodgia. Tour-operatorii romani au deja parteneri de incredere locali, au personal pregatit sa primeasca si sa asiste turistii romani care calatoresc in acele destinatii si pretul pachetelor este comparabil cu un sejur in Turcia sau Spania, la 5 stele all-inclusive. In ceea ce priveste turistii cu venituri mari, intuiesc ca vor prefera destinatii din Oceanul Indian, precum Mauritius, Seychelles si Maldive", a spus Razvan Pascu, potrivit Agerpres.

Pentru turistii cu venituri medii si mari vacanta de vara nu este, in mod obligatoriu, principala din an. Acestia aleg sa isi programeze concediile si in timpul iernii europene, indreptandu-se spre tarile calde din zona Asiei de Sud-Est, Thailanda, Cambodgia, Indonezia.  

Cei care vor sa descopere preturile acestor vacante o pot face, in perioada 12-15 noiembrie, la editia de toamna a Targul de Turism al Romaniei organizat de Romexpo, in Capitala.  

"Ca in fiecare an, presiunea cea mai mare va ramane pe vacantele de vara si, in special, pe capetele de sezon cand tour-operatorii vor avea vacante la preturi foarte mici. Pentru marea majoritate a turistilor romani destinatiile-vedeta raman Grecia, Turcia, Bulgaria si litoralul Spaniei. Personal, nu recomand Egiptul si tarile din nordul Africii", a spus Razvan Pascu.  

In ceea ce priveste sarbatorile de iarna, acestea sunt, in mod traditional, petrecute in familie, fie acasa, fie intr-o pensiune din Romania.  

"Inca sunt destul de putini romani care vor sa petreaca Revelionul in afara tarii si printre acestia, din experienta mea, se remarca doua directii. Cei care aleg sa petreaca noaptea dintre ani pe partiile din Austria sau Bulgaria si cei care aleg sa sarbatoreasca Anul Nou in tarile calde, in special in Thailanda, Cambodgia, Vietnam. Despre oferte speciale la companii aeriene nu mai poate fi cazul pentru Anul Nou, intrucat zborurile in perioada sarbatorilor sunt deja pline, iar pretul biletului de avion este ridicat. Oferte bune mai pot fi gasite doar la agentiile de turism care au avut blocat un anumit numar de bilete de avion, la un pret foarte bun si inca nu au inchis grupurile", a declarat Pascu.  

Cea mai mare parte a romanilor se documenteaza pentru alegerea vacantei online, solicita preturi, optiuni de cazare, servicii suplimentare, iar tranzactia este incheiata direct in agentie.