Parcul Natural Vacaresti urmeaza sa obtina statutul de arie naturala protejata de interes national. Pentru acest lucru este necesara o hotarare de guvern care va cuprinde atat Studiul de Fundamentare Stiintifica si avizul favorabil al Academiei Romane, cat si hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

In raportul de specialitate al proiectului inclus pe ordinea de zi a sedintei CGMB de marti se precizeaza ca statutul de arie naturala protejata contribuie la conservarea unor habitate naturale importante sub aspect floristic si faunistic si la mentinerea caracterului perisagistic si recreativ.

"Zona naturala situata pe arealul Lacului Vacaresti, cu o suprafata de 183 de hectare pe teritoriul Sectorului 4, cuprinsa intre Calea Vacaresti, Soseaua Oltenitei, Soseaua Vitan-Barzesti si Splaiul Dambovitei, a favorizat aparitia unui ecosistem natural, specific unei delte, cu o vegetatie cuprinzand sute de specii de plante si o bogata diversitate avifaunistica", se precizeaza in expunerea de motive a proiectului de hotarare.

In Delta Vacaresti, asa cum a mai fost numita zona, se afla sute de specii de plante, dar si peste 90 de specii de pasari si mamifere precum vidra sau vulpea.

Potrivit documentului, intrucat, in prezent, zona Lacului Vacaresti, se confrunta cu interventii antropice ce pot afecta biodiversitatea si pot degrada ireversibil capitalul natural, se impune atribuirea statutului de arie naturala protejata, care asigura atat conservarea habitatelor si speciilor naturale importante sub aspect floristic, faunistic, cat si mentinerea caracterului peisagistic si recreativ.

Dupa ce National Geographic Romania a facut o documentare in zona, aratand ca aceasta gazduieste un ecosistem de peste 100 de specii de pasari, mamifere si reptile, in iunie 2012, ministrul de atunci al Mediului, Rovana Plumb a anuntat ca Lacul Vacaresti va fi arie protejata.

Ministerul Mediului a constituit o comisie stiintifica pentru elaborarea studiului de fundamentare, ce a fost inaintat Comisiei de Monumente a Academiei Romanem, care a dat un aviz favorabil pentru desemnarea Lacului Vacaresti arie naturala protejata.

Pe de alta parte, fostii proprietari din zona isi revendica terenurile de peste 20 de ani. Intreaga zona apartinand Ministerului Mediului este in prezent data in concesiune de catre Administratia Nationala "Apele Romane" unei firme private cu care ministerul este in litigiu.