Crucea de pe Caraiman, restaurată să arate ca acum 90 ani. Monumentul aflat la o altitudine de peste 2.200 de metri a intrat în Cartea Recordurilor
A început un amplu proces în acest sens, la mai bine de 2.200 de metri altitudine. Ministerul Apărării Naţionale a obţinut fonduri europene pentru ca acest monument să scape de urmele lăsate de vreme, dar şi de turişti.
Ridicată acum 90 de ani, în memoria soldaţilor romani căzuţi în Primul Război Mondial, Crucea de la Caraiman a intrat în Cartea Recordurilor, fiind considerată cea mai înaltă cruce din lume, amplasată pe un vârf montan.
Crucea de pe Caraiman se afla la o altitudine de 2.291 de metri.
Vandalizat de turişti, cu soclul crăpat şi tencuiala căzută, vestitul monument are nevoie de lucrări serioase de restaurare.
Turista: “E o mândrie naţională, e un lucru fenomenal si prin faptul că s-a reuşit construcţia ei aici.”
Monumentul a fost ridicat în cinstea eroilor căzuţi în timpul Primului Război Mondial, la cererea Reginei Maria. Constuctia a început în 1926 şi a fost gata doi ani mai târziu.
Ion Anghelescu, localnic Buşteni: “Materialele, am înţeles că până acolo, mai jos, le-a tras cu carul cu boi, cu ce era, şi de acolo cu măgarii şi cu caii, aici cu desagi. Aşa s-a construit.”
Doar că timpul, dar şi unii turişti au lăsat urme adânci. Locul nu a scăpat nici de kitsch. Acum câţiva ani autorităţile au montat la ferestre geamuri tip termopan, care nu-şi aveau locul aici.
Reprezentanţii constructorului spun că totul va fi restaurat ca acum 90 de ani. Minsterul Apărării Naţionale a reuşit să obţină bani pentru reabilitarea Crucii Caraiman, mai exact 19 milioane de lei.
Cu multe fisuri şi crăpături, soclul va fi transformat în interior într-o mică expoziţie. Iar pe terasa vor fi amplasate câteva telescoape cu vedere panoramică. Totul va fi gata în 2020.
Materialele de construcţie vor fi duse în vârf de munte cu elicopterul. Crucea va avea şi un nou sistem de iluminat.
Mai multe despre:
#Crucea Caraiman#monument istoric
Pe acelasi subiect: