La 15 kilometri de Cluj, in localitatea Gilau, familia Muresan a ridicat un motel cu 23 de camere, restaurant si sala de conferinta. Din lipsa de turisti, acum se chinuie sa vanda tot. In pret intra si o vila de 2 etaje, cu 4 dormitoare, 2 livinguri si bai cu jacuzzi.

"Am fost afectati de criza rau, in 2007 a mers bine, in 2008 la fel, dar in 2009 foarte rau. Il vand cu 2 milioane de euro si bonus dau casa de langa", spune Ana Muresan proprietara motelului.

In celalalt capat al bucatii de autostrada, la Turda, un intreg complex turistic isi cauta alti proprietari: 3 hoteluri, 5 restaurante, 2 cabane, o baza de tratament si un strand sunt scoase la vanzare cu 10 milioane de euro. Initial au fost evaluate la 17 milioane.

"Am ales sa vindem un complex turistic compus din hoteluri, restaurant, baza de tratament, strand si cabane. Partial e din cauza crizei", declara Briciu Constantin, reprezentantul firmei.

Si la Abrud, in Muntii Apuseni, proprietarii si-au facut calculele si au decis sa nu mai pastreze pensiunile. "Vindem pentru ca numarul de clienti s-a diminuat. Am primit oferte atat din straintate, cat si din tara", spune Ovidiu Jurca, manager. 

Specialistii se asteapta ca tot mai multe afaceri lovite de criza sa fie vandute la preturi cu pana la jumatate mai mici fata de cele cerute in vremurile bune.