Centrul istoric al Capitalei se transforma dintr-un pol al distractiei intr-unul al saraciei. Aproape 50% dintre localuri se inchid in fiecare an
Centrul istoric al Capitalei se transforma incet, incet dintr-un pol al distractiei, intr-unul al saraciei. Aproape 50% dintre localuri se inchid in fiecare an. In multe cazuri, barurile dau faliment dupa doar cateva luni. Cei mai vechi in afacere, care inca rezista, spun ca noii proprietari nu au experienta si investesc prost banii. In plus, multi patroni se plang ca oamenii consuma putin si tin mesele ocupate.
In urma cu cativa ani, centrul vechi era cea mai vanata zona pentru cei care voiau sa isi deschida un bar. Acum, localurile se deschid si se inchid la foc automat, iar patronii raman cu gauri uriase in buget. Explicatiile sunt diverse. Unii spun ca de vina este reteta adoptata, altii ca doar strazile principale aduc profit. Si clientii au partea lor de vina.
Constantin Stefan, sef de sala: "Nu mai cheltuiesc foarte mult. Mai avem si clienti care iau doar o apa plata, ocupa o masa mai multe ore. Nu sunt dispusi sa mai cheltuie cum cheltuiau inainte"
Ionut Ramon, barman: "E destul de urat sa te pui in postura si sa spui: mai doriti ceva? mai doriti ceva? Si el sa zica: ah nu, multumesc. nu, multumesc. Si dupa 10 ori dupa ce ai intrebat chestia asta o sa spuna: da, adu-ne nota".
De cealalta parte, oamenii au si ei nemultumirile lor.
Acum marii consumatori sunt strainii, fascinati de diversitatea localurilor de la noi.
Statisticile arata ca din 200 de localuri, existente in prezent in centrul vechi, aproximativ 100 se schimba anual. O alta cauza a falimentului sunt chiriile ridicate.
Dragan Djordjevic, proprietarul unui spatiu: "Barul a plecat de aici, a fost un moment cand chiriile s-au ridicat mai mult. Se inchirieaza acum cu 2500 de euro. incercam sa-l dam mai ieftin ca sa putem sa folosim spatiul"
Multe spatii raman insa nefolosite luni de zile. Iar unele dintre ele s-au transformat in focare de infectie. Dupa un astfel de esec, cei care s-au aruncat in afacere au reactionat diferit.
Unii patroni au renuntat la aceasta idee pentru ca le-a mers prost, altii au ales sa se mute din zona. De exemplu, un mesaj arata: incepand din data de 2 aprilie, ne puteti gasi la noul spatiu, situat pe Calea Victoriei
Noile zone de iesit au insa parte si de un altfel de public. Unul mai discret, trecut in majoritatea cazurilor de vremurile studentiei.
Cei care prefera linistea in locul agitatiei din centrul vechi s-au mutat in astfel de gradini, care, desi poate nu par, sunt tot in mijlocul Bucurestiului.
Din centrul istoric, bucurestenii au migrat spre Bulevardul Decebal, Calea Victoriei, Piata Amzei sau catre Parcul Herastrau.