Daca promotiile pentru cazare dureaza sase luni si incep din decembrie, pentru transport tin doar cateva saptamani. In toate cazurile insa, reducerile merg pana la 30% din pret.

Companiile aeriene vand primele 20% dintre bilete in regim early-booking, restul au pret normal sau chiar destul de piperat. Cel putin asta arata studiul unei companii on-line. Dupa ce au analizat o jumatate de miliard de oferte, expertii au stabilit perioada in care e bine sa faceti o rezervare, ca sa beneficiati de o reducere de pana la 30%.

Daca rezervati un bilet cu sapte luni inainte de zbor, in ideea in care veti plati mai putin, trebuie sa stiti ca va inselati. De regula, companiile aeriene lanseaza promotii adevarate cu sapte sau cu patru saptamani inainte de decolare. Cele mai scumpe bilete sunt insa cele rezervate cu 11 zile inainte de zbor.

Mai nou si CFR Calatori a implementat varianta Early Booking. Daca faceti o rezervare online cu o anticipatie de 21 de zile, luati un bilet cu 30% mai ieftin. La sase zile, reducerea este de 15%.

Si in cazul sejururilor, vacantele pot fi cumparate cu pana la 35% mai ieftin, insa din decembrie pana in mai.

"La companiile aeriene se stie ca scot anumite locuri pe un pret promotional si pe masura ce aceste locuri se ocupa, automat creste pretul. Este valabil si la pachetele sejururilor turistice", a explicat Ana Smadeanu, consilier comunicare ANAT.

Acestea nu sunt insa pentru toata lumea.

"Daca vorbim de o familie cu copii in care nevoia de planificare este mai mare, in care stim exact cand au copii vacanta si care este ritualul lor in timpul verii, atunci recomandarea este pentru early booking", a spus Elena Anghel, reprezentantul unei agentii de turism.

Din fericire pentru cei intarziati, anul acesta regimul early booking pentru vacantele din Turcia s-a prelungit pana la sfarsitul lunii iunie. Motivul, turistii din Rusia nu au mai cumparat sejururi ca in alti ani.