Publicatia online Restograf a premiat cele mai bune restaurante din Bucuresti in 2014, dupa specificul lor, titlul "Restaurantul anului 2014 in Bucuresti" fiind adjudecat de Zexe, pentru ca "s-a evidentiat cu ceva mai mult decat cea mai buna mancare din bucataria sa".

Singurul criteriu care a fost luat in calcul in realizarea topului a fost calitatea produselor pregatite, de aceea pe plachetele acordate scria, de exemplu, "Cea mai buna bucatarie turceasca din Bucuresti in 2014", si nu "Cel mai bun restaurant turcesc din Bucuresti in 2014".

Pentru restaurantul care "s-a evidentiat cu ceva mai mult decat cea mai buna mancare din bucataria sa", Zexe, a fost acordat premiul "Restaurantul anului 2014 in Bucuresti".

In ceea ce priveste premiile pentru fiecare specific, organizatorii au precizat ca acestea au fost acordate doar acolo unde exista cel putin zece restaurante cu tipul respectiv de bucatarie inregistrate pe Restograf.

"Nu am dat premii pentru restaurantele bulgaresti, coreene sau thailandeze, de pilda, fiindca sunt prea putine. Am introdus si o categorie speciala, «restaurante pescaresti», chiar daca acest criteriu face parte din dominanta meniului, si nu din tipul de bucatarie. insa fiind un criteriu important de reperare pentru clienti, l-am luat in calcul ca o categorie distincta pentru premiere", a declarat, vineri, George Butunoiu, unul dintre membrii echipei Restograf.

Premiul pentru "Cea mai buna bucatarie americana", in Bucuresti in 2014 a fost luat de Red Angus Steakhouse, "Cea mai buna bucatarie frantuzeasca" - Le Fin Palais Royal, "Cea mai buna bucatarie italiana" - Osteria Gioia, "Cea mai buna bucatarie germana" - Die Deutsche Kneipe, iar "Cea mai buna bucatarie internationala" - Joseph by Joseph Hadad.

Amvrosia a primit premiul "Cea mai buna bucatarie greceasca", Harem - "Cea mai buna bucatarie turceasca", El Puerto Ibericov - "Cea mai buna bucatarie spaniola", iar Cherhanaua Ancora - "Cel mai bun restaurant pescaresc".

"Cea mai buna bucatarie arabeasca" este la Damascus Palace, "Cea mai buna bucatarie chinezeasca" - 5 Elemente, "Cea mai buna bucatarie japoneza" - Yoshi, iar Four Seasons (din Calea Dorobantilor) are "Cea mai buna bucatarie libaneza", potrivit Restograf.

Premiul pentru "Cea mai buna bucatarie romaneasca" a revenit restaurantului Vatra Neamului, pentru "Cea mai buna bucatarie nespecifica" - The Artist, iar pentru "Cea mai buna bucatarie urbana" - Alt Shift.

"Premiile sunt date pentru mancarea despre care stiu sigur ca aceste restaurante sunt capabile sa o faca daca vor si daca isi mobilizeaza toate resursele! Sa nu credeti ca la oricare dintre acestea, orice veti manca, in orice zi si in orice moment, va justifica titlul premiului pe care l-au primit", a mai spus George Butunoiu.

"Cel mai frumos zambet intr-un restaurant bucurestean in 2014" a fost un alt premiu, oferit angajatei restaurantului Zabaione, Diana Caimac.

Potrivit organizatorilor, doua dintre restaurante au refuzat premiile, "cel mai probabil in semn de protest fata de ce s-a scris despre ele, pe Restograf".

In 17 martie 2011 a fost lansat site-ul Restograf.ro, subintitulat "Monografia gastronomiei bucurestene", unde membrii fondatori, dar si cititorii fac recenzii si topuri ale restaurantelor bucurestene. Membrii fondatori sunt George Butunoiu,Mircea Cinteza, Theodor Paleologu, Adrian Papahagi, Nancy Nemes Bagdasar, Petre Guran, Alex Todericiu si Valeriu Nistor.