Deschis in urma cu trei saptamani, este cea mai intinsa zona protejata – atat pe mare, cat si pe uscat, cu o dimensiune de 1.300.000 km patrati, informeaza BBC.

Pe langa marimea gigant, “sanctuarul” din sudul Pacificului este locul in care se dezvolta o vasta varietate de animale si plante marine, printre care 48 de specii diferite de rechini, 25 de specii de mamifere, 19 specii de pasari si 5 specii de broaste testoase de mare.

Aflat la 3.000 de km est de Australia, Noua Caledonie, teritoriul aflat sub jurisdictie franceza, este locul in care se gaseste si Marea Laguna, cea mai mare din lume si care face parte din patrimoniul UNESCO. De asemenea, in zona se gaseste al doilea cel mai mare recif de corali din lume, dupa cel din Australia.

In Noua Caledonie se gaseste si cea mai mare biodiversitate de pe Pamant, motiv pentru care autoritatile si expertii in conservare iau masuri pentru ca aceasta comoara marina sa nu fie distrusa.

Cel mai mare pericol este pescuitul ilegal, dar si exploatarea zacamintelor marine fac foarte mult rau parcului acvatic. In urmatorii 3 ani, parcul va fi impartit in mai multe zone, doar in cateva dintre ele pescuitul si inotul urmand sa fie permise.

Incercarile de protejare a acestui gigant marin stabilesc un record in istoria conservarii marine si vor face posibila pastrarea minunilor Noii Caledonii pentru generatiile viitoare.