"Bugetul alocat variaza de la 1.500 lei in Bulgaria (la munte sau la mare) si ajunge pana la o medie de 1.800 euro pentru destinatiile exotice. Tot mai multi romani aleg sa mearga la plaja in perioada sarbatorilor de iarna, destinatiile cele mai cerute fiind Republica Dominicana, Mauritius, Zanzibar, Maldive si Thailanda. Aceste destinatii au devenit tot mai accesibile in ultimii ani. Cu toate acestea, cea mai solicitata destinatie de Craciun si Revelion ramane, si in acest an, Romania, iar zonele cele mai cautate sunt Bran, Moeciu, Rasnov, Poiana Brasov, Predeal si Sinaia", a declarat Cosmin Marinof, director national de vanzari TUI TravelCenter/Eurolines.

Conform acestuia, sunt "la moda" si regiunile Bucovina si Maramures, precum si orasele Sibiu, Brasov, Oradea si imprejurimile lor, dar si statiunea Mamaia. O vacanta de revelion in Delta Dunarii, la Resort Green Village, are un pret care incepe de la 350 euro/persoana. Inainte de sarbatori, multi turisti aleg sa viziteze pietele de Craciun, pentru un minisejur la Viena, un pachet de servicii turistice porneste de la de 295 euro/persoana, pentru 3 nopti cazare in camera dubla.

"Viena, Praga, Munchen, dar si orase mai putin cunoscute pentru Pietele lor de Craciun precum Basel sunt in topul preferintelor externe ale romanilor pentru Craciun si Revelion. Remarcam o crestere semnificativa, de 20%, a cererii pentru vacanta de Craciun si Revelion in destinatiile calde, exotice", spune Cosmin Marinof.

Recomandarea agentiilor de turism: Evitati Tunisia si Egiptul!

Anul 2016 a fost marcat de atentate teroriste in mai multe zone ale lumii, iar directorul TUI TravelCenter subliniaza ca dupa "11 septembrie" nicio destinatie cunoscuta din lume nu mai este 100% sigura, "asa cum, trebuie sa recunoastem, nu este in totalitate sigura nicio plimbare in oras”.

"Normal ca vom evita zonele de conflict armat. Dar nimic si nimeni nu ne poate lua bucuria de a calatori, daca aceasta ne dorim. De altfel, din analizele noastre si din cifrele pe care le inregistram, reiese ca romanii nu renunta la vacante si calatorii. Recomandarea noastra este sa se evite, in urmatoarele trei luni, destinatii si obiective turistice din Tunisia si Egipt", a mentionat Cosmin Marinof.

Evenimentele neplacute care au marcat prima parte a anului 2016 au avut efecte nefaste si asupra turismului, insa, nevoia de relaxare si pofta de calatorii au invins temerile romanilor spun si reprezentantii turoperatorului Christian Tour.

"Observam ca inca din a doua parte a anului 2016, apetitul romanilor de a calatori spre tari precum Franta sau Belgia a revenit la limitele anterioare evenimentelor neplacute. Pentru vacanta de Craciun si Revelion, foarte multi turisti romani au ales sa isi rezerve vacante in Dubai, dar si in Turcia sau in alte orase europene", a spus Marius Pandel, CEO Christian Tour.

De Craciun, romanii petrec in Maramures, Bucovina, Apuseni si pe Valea Prahovei

Acesta a subliniat ca de Craciun cei mai multi romani aleg sa petreaca alaturi de familie, in tara, cererea pentru programele pe Romania fiind cu 30-35% mai mare decat pentru alte destinatii. Pachetele turistice pentru Maramures, Bucovina, Apuseni, Valea Prahovei sau Brasov sunt cele mai solicitate in aceasta perioada.

Cei care isi doresc un Craciun in strainatate au la dispozitie pachete pentru destinatiile Praga, Viena si Israel. In medie, un turist cheltuieste 300 euro de persoana pentru o excursie cu autocarul la Viena sau Praga si circa 600 de euro pentru un sejur de 7 nopti in Israel.  

Potrivit lui Marius Pandel, in ultimii ani, seniorii sunt printre cei mai activi turisti in aceasta perioada, motiv pentru care au fost create programe speciale pentru ei. In linii mari insa, preferintele romanilor in materie de vacante de iarna sunt similare celor din ultimii ani.

De Revelion, la plaja in Extremul Orient

Extremul Orient, cu Thailanda (Krabi, Phuket, Khao Lak si Bangkok), Malaysia (Langkawi si Kuala Lumpur) si Indonezia (Bali), Caraibe, cu Republica Dominicana (Punta Cana), Mexic (Cancun si Riviera Maya), Cuba (Varadero si Havana), Oceanul Indian cu Maldive si Mauritius, iar mai nou, Zanzibar sunt destinatiile favorite ale romanilor care vor sa isi petreaca sarbatorile de iarna la plaja, conform reprezentantilor agentiei Alltur.

Potrivit acestora, pentru Craciun si Revelion, pachetele trebuie cumparate pana la sfarsitul lunii noiembrie, altfel turistii risca sa nu mai gaseasca locuri, decat la tarife foarte mari. Pentru perioada Sarbatorilor de iarna rezervarile incep sa se faca inca din vara (iulie-august), pentru ca sunt cele mai mari reduceri, atat la avion, cat si la cazare, dar cele mai multe rezervari se inregistreaza in octombrie si noiembrie, cand turistii sunt stiu deja unde vor sa-si petreaca sarbatorile de iarna.