Agentiile de turism au venit pentru acest sezon cu pachete la preturi extrem de atractive, de pana la 200 de euro pentru vacante in marile capitale europene. Inainte de a va decide, trebuie insa sa fiti foarte atent la ce contin ofertele agentiilor pentru ca altfel riscati sa va treziti in hoteluri de calitate medie sau chiar sub-medie, la cateva zeci de kilometri de centrul oraselor sau in ipostaza de a plati in plus si pentru mic dejun, pentru aerul conditionat din camera sau chiar si pentru prosoape si asternuturi.

“Cele mai multe oferte la preturi mici nu includ transportul. De asemenea, se poate intampla sa nu existe conditii prea bune in hoteluri sau micul dejun sa fie foarte saracacios. Spre exemplu, exista oferte pe Grecia, cu transport inclus la aproximativ 100 de euro pentru o saptamana. Cazarea se face de obicei in vile, unde exista doar paturilsi o masa, iar pentru aerul conditionat sau frigider se plateste in plus in jur de 10-15 euro pe noapte. Nu se poate vorbi de oferte inselatoare, in adevaratul sens al cumvantului, cum se intampla in urma cu 10-15 ani. Turistul trebuie insa sa se informeze foarte bine inainte de a cumpara pachetul respectiv ”, a declarat pentru incont.ro Traian Badulescu, consilier de presa in cadrul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).

Potrivit lui Badulescu, daca optati pentru o oferta de genul 100 de euro pentru o vacanta de o saptamana, costul real ajunge undeva la 300 de euro, fara a fi inclusi aici banii pentru eventuale cadouri sau suveniruri.

“Un pret mic cu transportul inclus inseamna in jur de 350 de euro pana la Viena cu avionul sau 400 de euro la Paris, daca se opteaza pentru autocar ori 500 de euro cu avionul", a mai explicat oficialul ANAT.  
Sa trecem putin in revista ofertele "tentate"!

Un Craciun la Viena cu mai putin de 150 de euro! Suna tentant, dar trebuie sa luati in calcul ca de acesti bani beneficiati doar de transport cu un autocar de 3 stele, cazare la hoteluri de categorie medie si micul dejun. Agentia Neotour mai are inca vacante locuri pentru o excursie de patru zile cu autocarul la Viena, la numai 149 de euro.

Problema este ca trebuie sa vizitati capitala Austriei in doar o zi, pentru ca restul il petreceti fie pe drum, fie in Budapesta. Aceasta in conditiile in care doar drumul de la hotelul unde veti sta in centrul orasului va va lua cel putin o ora de mers cu tramvaiul. 

Pachetul mai include 2 nopti de cazare in capitala Ungariei, unde veti fi gazduiti la un hotel de trei stele de “tranzit”, adica la periferia orasului, locatii despre care veti afla amanunte la plecarea in excursie. Aceasta in conditiile in care agentia decide numele hotelului in functie de numarul turistilor participanti la excursie.

Per total, distractia va va costa cu aproximativ 200 de euro in plus fata de costul biletului, daca doriti sa luati masa la restaurant si sa faceti si ceva cumparaturi.

Pe fuga veti fi si daca doriti sa mergeti la Praga cu numai 169 de euro plus 169 de lei. Agentia de turism Christian Tour are in ofertele sale un circuit cu autocarul cu destinatia capitala Cehiei care presupune doua nopti la Budapesta, o noapte in Viena si una in Praga. Veti fi cazati la hoteluri de 3 stele amplasate in zone semicentrale. Singura masa oferita este micul dejun. 

Patru nopti la Lisabona pot costa 149 de euro, daca optati pentru un pachet al Marshal Turism. De acesti bani veti beneficia insa doar de cazare la hotelul de cinci stele Corinthia Lisboa, aflat in centrul financiar al orasului si de mic dejun tip bufet cald.

Transportul aerian, taxele de aeroport, asigurarea medicale sau excursiile presupun insa o cheltuiala in plus fata de pachetul agentiei.

“Sunt turisti cu venituri medii si peste medie care prefera astfel de oferte pentru ca le place sa aleaga ei totul la fata locului. Sunt insa si persoane care incearca sa isi minimizeze costurile si cumpara mancare din supermarketuri sau vin cu ea de acasa”, a mai explicat Badulescu targetul acestor tipuri de oferte.

Norocosii pot pune mana pe bilete foarte ieftine in conditii de lux. Astfel, printr-un program pilot al touroperatorului La Piovra Turista, incepand cu 27 noiembrie, 4 si 11 decembrie romanii pot petrece 7 zile in Antalya si pe Riviera Turceasca, la resorturi de lux de 5 stele, pentru numai 229 de euro plus taxele de aeroportul ce se ridica la 30 de euro.

“Explicatia unui astfel de pachet este simpla. Ca si nemtii, romanii cheltuiesc foarte mult in vacante, asa ca se ofera preturi mici la cazare, masa si transport, pentru a se castiga bani din vanzarile conexe”, a subliniat oficialul ANAT.

Pentru a va feri de neplacerile cauzate de eventualele neajunsuri legate de cazare sau transport, primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa va informati. Utati-va foarte atent la asterixurile din contractul semnat cu agentia, cereti informatii detaliate despre hotel, modul de transport, serviciile neincluse in pret.

Nu in ultimul rand, cautati pe site-urile oficiale ale unitatilor hoteliere unde va veti caza informatii legate de amplasarea unitatii, urmariti imaginile postate pe site-ul respectiv si intrati in legatura, prin intermediul forumurilor, cu persoane care au mai stat acolo. Poate fi utila o “vizita” pe paginile web ale altor agentii de turism care au oferte similare, pentru a va asigura ca nu ati fost informat eronat.