Botswana alege între turism și agricultură. Supa-populația de elefanți, principala atracție a străinilor, alungată din țară, pentru că animalele distrug culturile
Elefanti
Autorităţile din Botswana au găsit o soluţie la supra-populaţia de elefanţi: îi vor încuraja pe unii dintre ei să plece din ţară, transmite Bloomberg.
Industria turismului din Botswana, responsabilă pentru o cincime din PIB, este puternic dependentă de cea mai mare populaţie de elefanţi din lume însă animalele au devenit o problemă politică deoarece distrug culturile agricole.
Acum o parte dintre elefanţi au început să migreze în ţara vecină Angola iar guvernele celor două ţări vor să îi ajute să facă acest lucru prin înlăturarea gardurilor şi a minelor rămase din perioada războiului civil din Angola.
"Aceasta este ideea, în special având în vedere supra-populaţia pe care o avem. Vrem să ajutăm Angola să înţeleagă care este valoarea adusă de elefanţi", a declarat ministrul Mediului din Botswana, Philda Kereng, potrivit Agerpres.
Cei aproximativ 135.000 de elefanţi din Botswana trăiesc într-o zonă de 52.000 de kilometri pătraţi cunoscută sub denumirea de Zona de conservare transfrontalieră Kavango-Zambezi care este împărţită de cinci ţări şi adăposteşte aproximativ jumătate din populaţia mondială de elefanţi africani.
Elefanţii din Angola au fost împinşi peste graniţă de un război civil care a durat mai multe decenii şi s-a încheiat în 2002. În plus, interzicerea vânătorii în alte părţi a contribuit şi ea la creşterea populaţiei de elefanţi din Botswana.
Înainte de războiul civil, Angola avea aproximativ 100.000 de elefanţi iar în prezent cercetătorii susţin că populaţia s-a redus la mai puţin de 10.000 de exemplare.
"Zona de sud a Angolei este habitat excelent pentru elefanţi şi, dacă animalele vor fi în siguranţă, vor reveni în număr mare în Angola. Este ceva natural pentru elefanţi să plece din zonele unde există un număr mare şi să caute zonele unde sunt mai puţine exemplare şi au acces la apă şi mâncare", spune Mike Chase, fondatorul ONG-ului Elefanţi fără frontiere.
Cu toate acestea, este nevoie de creşterea finanţării pentru eliminarea barierelor, precum gardurile pentru animalele domestice, protejarea coridoarelor de migraţie şi educarea comunităţilor locale, susţine Tamar Ron, un consultant de biodiversitate pentru Guvernul din Angola, care a alocat deja 60 de milioane de dolari pentru deminarea zonei.
"Angola trebuie să se pregătească pentru aşteptata migraţie şi refacerea populaţiei de elefanţi şi alte animale sălbatice", susţine Tamar Ron.
Se estimează că există aproximativ 415.000 de elefanţi în Africa, o populaţie care a fost decimată în urma braconajului de fildeş, în special în Estul Africii.
Pe acelasi subiect: