Barcelona, la un pas sa devina primul mare oras spaniol condus de "indignati". Colau: Aici sunt in circulatie multi bani, dar diferenta dintre 10% cei mai bogati si cei mai saraci a crescut cu 40%
Barcelona, una dintre destinatiile preferate ale turistilor din Europa, ar putea deveni primul mare oras spaniol condus de "indignati", dupa alegerile municipale de duminica. O campanie electorala in care dificultatile sociale au prevalat asupra altor subiecte mobilizatoare pentru catalani, precum independenta, transmite AFP, citata de Agerpres.
Reunind mai multe partide de extrema stanga, intre care si tanara formatiune antiliberala Podemos, lista "Barcelona in Comun" este favorita la alegeri.
"Putem castiga Barcelona, varful de lance al unei schimbari democratice in Spania si in sudul Europei", a declarat Ada Colau, aflata pe prima pozitie pe lista acestei coalitii provenite din miscarea "indignatilor" care a luat nastere in mai 2011 in Spania.
O activista de 41 de ani, Colau nu are multa experienta in politica insa implicarea intr-o asociatie pentru apararea micilor proprietari si chiriasi care risca sa fie evacuati i-a adus celebritatea.
Daca va reusi sa castige primaria, condusa din 2011 de nationalistul si conservatorul Xavier Trias din partidul CiU, Ada Colau promite sa abordeze"'urgenta sociala" care afecteaza al doilea oras ca marime din tara cu 1,6 milioane de locuitori, problema celor 107.000 de someri ai sai si populatia aflata in pragul saraciei, reprezentand o treime dintre locuitori.
Programul sau: transformarea apartamentelor vacante in locuinte sociale, introducerea unui venit minim de 600 de euro pentru familiile sarace, fortarea companiilor sa reduca pretul la apa, gaze si electricitate.
Oponentii sai o acuza insa de populism. Ei mentioneaza de asemenea legaturile aliatului sau Podemos cu Venezuela. Mai moderat, Xavier Trias afirma ca programul ei va incetini activitatea economica.
"Barcelona este un oras bogat, unde se afla in circulatie multi bani, insa in ultimii patru ani diferenta dintre 10% cei mai bogati si cei mai saraci a crescut cu 40%. Un oras cu atat de multe inegalitati poate fi divizat, conflictele si insecuritatea pot aparea", sustine Ada Colau.