Acum, varianta moderna se numeste hostel, inseamna dormit la comun si o baie pentru mai multe camere.

Preturile sunt mai mult decat acceptabile insa deocamdata aceste locuri sunt cautate, culmea, de turistii straini. Cei mai multi dintre ai nostri au ramas cu gandul la confortul de 4 si 5 stele si se incumeta destul de timid sa calce pragul noilor oferte.

Daca nu sunteti foarte pretentiosi, puteti alege varianta unui hostel, unde, pentru maximum 15 euro pe noapte, aveti cazare si mic dejun. In timp ce la un hotel de trei stele platiti cel putin 40 de euro.

Astfel, 25 de euro pe zi pot sa ramana in pusculita daca alegeti sa stati la un hostel. In banii pe care ii dati primit un pat curat, apa calda curenta, grup sanitar si acces la bucatarie.

Deocamdata, hostelul este mai cautat de turistii straini.

Christopher este din Australia si isi impartaseste impresiile din Romania cu mai multi prieteni pe care i-a cunoscut aici.

"Sa stai la un hostel este mai ieftin si astfel intalnesti oameni noi. In camera cu mine mai stau doi baieti din America si altul din Canada," spune turistul Christopher Koureas. 
 
Mathew este student in Statele Unite si a venit in Romania sa viziteze orasele vechi din Transilvania. El prefera hostelurile unde preturile sunt decente.

Gabriela Tatomir
, manager al unui hostel, spune ca turistii primesc "mic dejun gratuit, au o bautura gratuita, Internet, care-i foarte important pentru ei, gratuit si cel mai important spalatul de rufe."

Pentru mancare, cea mai buna varianta este sa cauti meniul zilei care, de regula, este afisat in afara restaurantului, pe o tablita.

Un astfel de meniu ajunge la un cost mai mic de 4 euro.

Cat despre transport, poti alege sa vii la munte cu microbuzul sau trenul. In oras folosesti mijlocul de transport in comun sau piciorul, ca sa bati toate locurile de vizitat.

Sa vedem cateva oferte de hosteluri, nu?

Sighisoara?

La Sinaia?

Brasov?

Sovata?


Ai avea nevoie si de un ghid. Tariful este insa de 40 euro pe zi pentru un tur al orasului. Va vindem insa un pont. La Brasov, de exemplu, exista o agentie care ofera servicii gratuite. Nu trebuie decat sa sa va inscrieti pe un site cu cateva zile inainte.