Cea mai scumpa, dar si cea mai cautata dintre statiunile din Prahova este Sinaia. In aceasta statiune pretul unei vacante de Pasti pentru o persoana este de aproximativ o suta de euro la un hotel de trei stele.

Astfel, pentru 448 de lei de persoana, unul dintre cele mai cunoscute hoteluri din statiune ofera trei nopti de cazare in camera dubla cu mic dejun, primire traditionala cu oua rosii si cozonac, dar si dejun special cu produse traditionale in ziua de Paste. Tot la Sinaia, intr-un hotel de patru stele vacanta de Paste pentru o persoana costa 700 de lei si include patru nopti de cazare in camera dubla cu demipensiune, dejun in ziua de Paste, gustare traditionala in noaptea de Inviere, dar si acces gratuit la sauna, jacuzzi, sala de fitness, internet si parcare.

La Busteni preturile sunt mai mici decat la Sinaia. Astfel, la un hotel de trei stele din statiune trei nopti de cazare in camera dubla cu mic dejun si masa festiva cu bucate traditionale costa 315 lei de persoana, cu o suta de lei mai putin decat la Sinaia. Tot la Busteni, o oferta similara, dar la un hotel de doua stele, costa 270 de lei de persoana.

In statiunile de pe Valea Prahovei ofertele turistice in vile si pensiuni pentru perioada de Paste sunt in general si cu 50 la suta mai mari decat in hoteluri.

Cei care vor sa petreaca sarbatorile de Paste intr-un mod inedit o pot face la un club de golf din Breaza, club care are trei vile in care turistii pot fi cazati.

Clubul de golf de la Breaza ofera cazare la standard de vila si asigura masa cu produse traditionale. Pachetele turistice sunt concepute pentru doua persoane, includ trei zilesi doua nopti de cazare, iar preturile variaza intre 680 si 790 de lei, in functie de vila in care turistii sunt cazati. Printre facilitatile incluse in pachetele turistice se numara: mic dejun, masa festiva traditionala care include pasca, bors si stufat de miel, voucher pentru masaj de relaxare, sauna, baie cu plante aromatice si hidromasaj, lectie de initiere pentru cei care vor sa invete golf, acces gratuit pentru copii pe terenul de minigolf.

In judetul Brasov, cele mai ieftine alternative de petrecere a sarbatorilor de Paste in stil traditional sunt oferite de pensiunile si vilele incluse in Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), care pune la dispozitie aproximativ 3.000 de locuri de cazare in localitati precum Bran, Moeciu, Poiana Marului, Rasnov, Zarnesti, Sacele sau Bunesti.

"Pana in prezent avem putin peste 60% din locuri rezervate pentru vacanta de Paste. Unele pensiuni au mai redus preturile fata de anul trecut cu pana la 10%, dar nu toate. Mai sunt si pensiuni care au pastrat pretul. Comparativ cu anul trecut, gradul de ocupare este cam la fel, nu sunt diferente notabile", a spus Ioana Dodita, repezentant ANTREC.

Preturile pentru vacanta de Paste la tara in pensiunile ANTREC sunt cuprinse inte 200 si 450 de lei de persoana pentru patru nopti de cazare, cu demipensiune si masa festiva de Paste, cu produse traditionale.

De asemenea, turistii pot participa, in noaptea de Inviere, la slujba religioasa de la biserica din sat, alaturi de localnici. Cei care vor sa petreaca sarabatorile de Paste in oras, pot opta pentru o pensiune sau un hotel in Brasov, Predeal sau Poiana Brasov.

La o pensiune de trei stele din centrul vechi al Brasovului, preturile pornesc de la 43 de lei de persoana pentru o noapte. Pentru un sejur de trei nopti, turistii trebuie sa plateasca circa 300 de lei, pentru patru nopti 389 de lei, iar pentru cinci nopti 469 de lei. O alta oferta, tot in centrul Brasovului, la o vila de trei stele, este la pretul de 110 lei pe zi pentru doua persoane.

De asemenea, la Brasov pot fi inchiriate in intregime vile, la pretul de 1.200 de lei pentru doua nopti si 1.500 de lei pentru trei nopti, vila avand o capacitate de opt locuri in patru camere. La o pensiune sau hotel de patru stele preturile variaza intre 80 si 100 de euro de persoana pentru o noapte.

La o vila de trei stele din Predeal, preturile pornesc de la 50 de lei pentru o noapte de persoana sau 220-240 de lei pentru camera dubla, doua persoane, in tarif fiind inclus micul dejun in ziua de Paste si o surpriza din partea iepurasului.

Multi hotelieri vin cu oferte de grup. Astfel, la o pensiune de trei stele din Timisul de Sus tariful pentru trei nopti pentru un grup de 12 persoane fara mese incluse este de 1.300 de lei pentru o noapte, intreaga vila, sau 325 de lei pentru o persoana, intreg sejurul de trei nopti.

Cei care aleg un hotel de patru stele din Poiana Brasov trebuie sa scoata din buzunar cateva sute de euro. La o pensiune de trei stele din statiune pretul pentru minimum trei nopti de cazare este de 200 de euro pe noapte pentru un apartament cu doua camere, iar la un hotel de trei stele, pentru minimum trei nopti de cazare, pretul este de 100 de euro de persoana pe noapte, cu mic dejun inclus si cina traditionala de Paste.

Optiunile turistice pentru Pasti in Sibiu: traditii, hotel de gheata, statiuni balneare

Judetul Sibiu are una dintre cele mai variate oferte pentru petrecerea Pastelui: de la traditiile autentice si peisajele din Marginimea Sibiului, la vizitarea de cetati sau manastiri, la ineditul hotel de gheata de la Balea Lac, statiuni balneare ori hoteluri de patru si cinci stele.

In Marginimea Sibiului, zona renumita pentru frumusetea peisajelor si pentru traditiile sale, gradul de ocupare a pensiunilor membre ale Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) era, spre sfarsitul lunii martie, de aproximativ 30 la suta pentru perioada Pastelui, in conditiile in care majoritatea romanilor prefera sa isi petreaca aceasta sarbatoare acasa, spre deosebire de Craciun si Revelion.

"De Paste, putina lume este dispusa sa plece de acasa, dar din experienta anilor trecuti credem ca vom ajunge la un grad de ocupare de 60 la suta. Pachetele turistice oferite de pensiunile membre ANTREC pornesc de la 120 de lei, de persoana, pentru trei nopti cu demipensiune si masa festiva de Paste, si ajung la 300 de lei, la pensiuni de patru margarete", a declarat Dorin Beu, presedintele ANTREC Sibiu.

Potrivit acestuia, turistii vor merge la slujba de Inviere, iar apoi se vor delecta cu produse si mancaruri traditionale, insa la cerere se pot organiza si petreceri speciale.

Acestia pot alege sa viziteze si partea de nord a judetului Sibiu, renumita mai ales pentru cetatea Biertan, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

In afara de zecile de pensiuni private, turistii pot alege sa stea intr-una dintre casele de oaspeti ale fundatiei "Mihai Eminescu Trust", patronata de Printul Charles. Fundatia detine in judetul Sibiu cate o casa in Biertan si Floresti, patru case in Malancrav si Conacul Apafi din aceeasi localitate.

Potrivit unui reprezentant al fundatiei, Andrea Rost, pachetul pentru perioada Pastelui este la fel ca in restul anului, acesta fiind de 80 de lei de persoana, pe noapte, insa la Conacul Apafi preturile variaza intre 50-60 de euro de persoana, in functie de marimea grupului si de perioada de sedere.

"Nu avem oferta speciala pentru Paste, casele sunt deschise oricand pentru oaspeti. La cerere, oferim oaspetilor nostri mese traditionale, gatite de doamnele din sat, care administreaza respectivele case. Un meniu mediu, cu trei feluri de mancare, desert si vin, costa aproximativ 40 de lei", a declarat Andrea Rost.

Potrivit acesteia, gradul de ocupare pentru perioada Pastelui era, spre sfarsitul lunii martie, de 40%. Conform Asociatiei Judetene de Turism Sibiu (AJTS), ofertele turistice de Paste cuprind, in general, intre trei si patru zile de sejur.

Potrivit datelor oferite de AJTS, preturile pachetelor pornesc de la aproximativ 400 de lei de persoana pentru demipensiune si cina traditionala in ziua de Paste si ajung pana la 900 de lei de persoana sau chiar depasesc suma aceasta, in cazul pachetelor complexe, care ofera pensiune completa, circuite ghidate in judetul Sibiu, cine traditionale, divertisment, primirea turistilor cu un cos de produse specifice de Paste, cu oua rosii, drob si cozonac.

De exemplu, in zona montana, la poalele muntilor Fagaras, turistii inca mai pot gasi locuri la complexul turistic Europa Transfagarasan, care ofera pachetul de trei nopti, din 13 in 16 aprilie, cu demipensiune si masa festiva de Pasti la 400 de lei, turistii putand sa participe la slujba de Inviere la Manastirea Cartisoara. Alte pensiuni au preferat sa inchirieze unitatea unui singur grup de turisti, cum este cazul pensiunii Casa Mosului din Cartisoara, oferta fiind valabila pentru 11 persoane. Aceasta include trei nopti de cazare, demipensiune si cina traditionala de Paste, pretul fiind de 198 de euro de persoana.

Cei care vor sa petreaca Pastele in ineditul Hotel de Gheata de la Balea Lac beneficiaza de o reducere de 50 la suta la preturile de cazare, potrivit reprezentantilor complexului. Spre sfarsitul lunii martie, gradul de rezervare de sarbatori este de aproximativ 40 la suta. O noapte pentru doua persoane in camera dubla costa 150 de lei, reducerea fiind de 50 la suta. In plus, turistii vor primi un discount de 20 la suta si la cina de Paste in Hotelul de Gheata.

O noutate anul acesta, potrivit datelor oferite de AJTS, este cresterea cererii pentru "turismul de lux", turistii fiind interesati de sejururi la hoteluri si pensiuni de patru si cinci stele cu centre de agrement, piscina si sauna.

"In ceea ce priveste solicitarile turistilor, acestea variaza usor de la un an la altul. Majoritatea doresc sa isi petreaca un sejur de cateva zile in judet, cu cazare in special in zona montana sau in localitatile din Marginimea Sibiului. Anul acesta solicitarile de la standul judetului Sibiu din cadrul Targului de Turism al Romaniei, au inregistrat o usoara crestere pentru turismul de lux: sejururi la hoteluri si pensiuni de 4 si 5 stele cu centre de agrement, piscina si sauna. Turistii s-au aratat interesati de produsele traditionale din zona Sibiului, telemeaua din Marginimea Sibiului si tuica de prune fiind considerate de nelipsit pentru masa traditionala de Paste", a declarat Adela Albu.

Statiunile balneare din judetul Sibiu, Ocna Sibiului si Bazna, sunt foarte cautate mai ales de persoanele in varsta care doresc sa isi trateze diferite afectiuni, dar si de tinerii care vor sa se relaxeze.

Astfel, potrivit reprezentantilor complexului balnear Ocna Sibiului, turistii isi mai pot face rezervari pentru Paste, pachetul cuprinzand, la pretul de 899 de lei de persoana, trei nopti de cazare, cu pensiune completa, doua excursii la Manastirea

Sadinca si la Muzeul ASTRA din Sibiu, pranz cu miel la protap si cina traditionala. In plus, turistii se pot bucura de piscina cu apa dulce, bazinul sarat, sauna si diverse tratamente terapeutice.

La complexul balnear de la Bazna, foarte cautata pentru apele ei sarate si pentru namolul sapropelic, gradul de ocupare era, la sfarsitul lunii martie, de aproximativ 20 la suta, reprezentantii acestuia spunand ca sarbatorile pascale nu aduc turisti in plus fata de alte perioade ale anului.

Pensiunile din zona asteapta, insa, clienti. Reprezentantii pensiunii Casa Bazna, unde pachetele pornesc de la 299 de lei de persoana, pentru trei nopti de cazare cu demipensiune, asteapta ca gradul de ocupare sa ajunga la 85 la suta, multi turisti preferand sa rezerve in ultimul moment. La Bassen Pension gradul de ocupare este de 20 la suta, oferta cuprinzand trei nopti de cazare cu mic dejun, primire traditionala, cina de bun venit, pranz traditional de Paste, cina festiva, participare la slujba de Denii si la cea de Inviere, la pretul de 445 de lei de persoana.

O alta zona atractiva pentru turisti este Paltinis, cea mai veche statiune montana din Romania, unde exista zeci de unitati de cazare. La Hotelul Cindrel, cu camere de trei si patru stele, gradul de ocupare este 60 la suta pentru sarbatorile pascale, dar reprezentantii acestuia se asteapta sa urce pana la 80-85 la suta. Pachetul cuprinde pensiune completa pentru trei nopti si gustare dupa slujba de Inviere, preturile pornind de la 758 de lei pentru camera single de trei stele si ajungand la 1.728 de lei, pentru doua persoane, in apartament de patru stele. La Complexul Perla Paltinisului, pachetul cuprinde trei nopti cazare cu pensiune completa, preturile variind intre 450 si 600 de lei de persoana. Aici gradul de ocupare este de 50 la suta, potrivit reprezentantilor complexului.

Municipiul Sibiu este o alta destinatie turistica preferata si datorita ofertei generoase a unitatilor de cazare, a cluburilor si a restaurantelor. Astfel, hotelurile din municipiul Sibiu au preturi speciale pentru sarbatori. La hotelul Levoslav (patru stele), situat in centrul orasului, pretul pe noapte pentru doua persoane este 289 de lei, cu mic dejun traditional inclus in pret, clientii primind un cos cu oua, iepurasi de ciocolata si cozonac la sosirea in camera. La Hotelul Ramada (cinci stele), preturile au fost reduse la 65 de euro camera single, respectiv 75 de euro camera dubla, cu mic dejun si taxe hoteliere incluse. In plus, clientii vor avea acces gratuit la sauna si sala de fitness ale hotelului, iar la sosirea in camera vor primi un cosulet cu oua rosii, cozonac si vin. Tot in centrul orasului, Hotelul Continental Forum (patru stele) ofera pachete de doua nopti, la pretul de 440 de lei de persoana, sau de trei nopti la pretul de 580 de lei de persoana, in care sunt incluse cazarea cu mic dejun si cina, gustare traditionala in noaptea de Inviere si dejun traditional de Paste.

In plus, din 6 pana in 15 aprilie, in Piata Mare a orasului are loc traditionalul Targ de Paste, organizat de Fundatia Austria Pro Romania. Un numar de 40 de comercianti din 17 judete asteapta turistii cu produse diverse, specifice sarbatorii, de la oua incondeiate, diverse decoratiuni de Paste, jucarii, bijuterii, imbracaminte, pana la produse pralinate, turta dulce, dulciuri de casa, prajituri, produse din ghimbir, cascavaluri maturate si mezeluri afumate unguresti sau produse naturiste.

Targul de Paste, ajuns la a treia editie in acest an, va fi amenajat sub forma unei flori cu trei petale. Copiii vor avea parte de plimbari pe trenulet sau pe ponei, pana la un mini-zoo plin cu iepurasi.

Relaxare in "jacuzzi motesc", in oferta de Pasti a unei pensiuni din Arieseni (Alba)

Pensiunile din Alba incearca sa atraga turistii, de Paste, cu pachete ce includ excursii la manastiri, mese cu produse traditionale, degustari de bauturi ardelenesti, dar si provocari inedite, precum a unei pensiuni din Arieseni care promite "bai la ciubar in aer liber", un fel de "jacuzzi motesc".

Cele mai multe si mai diversificate pachete turistice sunt oferite de pensiunile din Muntii Apuseni, unde preturile incep de la 300 de lei pentru trei nopti de cazare si demipensiune, cu o masa festiva, in unitati turistice clasificate cu trei margarete, si pot ajunge pana la aproximativ 1.200 de lei, in pensiuni de cinci margarete, cu pensiune completa si masa festiva.

Proprietarii pensiunilor din aceasta zona spera ca, de sarbatori de Paste, sa mai ramana zapada pe partii, astfel incat sa poata fi practicate sporturile de iarna.

La Arieseni, pensiunea Heidi, clasificata la doua margarete, le-a pregatit turistilor oua rosii, placinte cu branza, ciorba traditionala de miel cu smantana, friptura de miel la cuptor, prajituri de casa si palinca de Bihor. Pensiunea are si o provocare inedita pentru turisti, pe care ii imbie la o baie "la ciubar", in aer liber, o inventie specifica zonei, considerata de localnici un "jacuzzi motesc".

"Ce altceva poti sa-ti doresti mai mult, cand te intorci de la partie cu obrajii imbujorati si cu gandul la un ceai de afine sau un vin fiert, decat sa te rasfeti savurandu-le in timp ce te imbaiezi intr-un ciubar u apa fierbinte. Amplasat unde altundeva decat afara, in fata cabanei, in aerul tare de munte, miros de brad si zapada din jur pana in genunchi", se arata in oferta postata pe site-ul pensiunii, care promite "o experienta unica si originala" pentru oaspeti.

Pachetele turistice ale pensiunii Heidi variaza intre 150 si 250 de lei - cazarea pentru cinci nopti, la care se adauga 350 de lei - masa pe sejur.

Circuite la manastiri sau cazare gratuita in lacasuri monahale, de Paste, in Timis si Salaj

Cei care doresc sa isi petreaca perioada Pastelui intr-un mod mai linistit si apropiat de spiritualitate pot alege Circuitul Manastirilor, care include vizitarea unor lacasuri monahale din Timis si Caras-Severin, sau se pot caza, gratuit, la doua manastiri din judetul Salaj.

In perioada Pastelui, o agentie de turism din Timisoara organizeaza circuite la mai multe manastiri din judetele Timis si Caras-Severin, oferind reduceri pentru grupurile mai mari.

Circuitul Manastirilor incepe la Manastirea Saraca, de langa localitatea Deta, judetul Timis, si continua la Manastirea Partos, din acelasi judet, urmand manastiri mai noi, precum Dobresti si Timiseni-Sag din judetul Timis si Piatra Scrisa din judetul Caras-Severin. Astfel, pretul pentru Circuitul Manastirilor este de 99 de euro de persoana si include transportul, intrarea in manastiri si ghidul.

"Circuitul Manastirilor costa 99 de euro de persoana si dureaza o zi. In cazul in care avem cereri pentru vizitarea altor manastiri, din alte judete invecinate Timisului, pretul este de 149 de euro pentru doua zile. Pentru grupurile cu mai mult de zece persoane oferim o reducere de 25 la suta", a declarat Radu Tirpe, managerul agentiei de turism Ra Travel din Timisoara.

Manastirea Saraca este asezata in localitatea Semlacul Mic, comuna Gataia, la 67 de kilometri sud de Timisoara. Momentul exact al intemeierii manastirii nu se cunoaste, dar prima atestare documentara dateza din anul 1270. La inceputul secolului al XVIII-lea manastirea adapostea o scoala, unde se invata pictura de icoane.

Manastirea Partos reprezinta o veche vatra monahala, a carei existenta este atestata documentar in 1571. Manastirea Partos a fost desfiintata in 1778, iar in 2008 s-a hotarat reinfiintarea ei ca manastire de calugari. La Manastirea Partos a murit, in 1656, mitropolitul Iosif al Timisoarei, devenit Sfantul Iosif cel Nou de la Partos, ale carui moaste se gasesc in prezent la Catedrala Mitropolitana din Timisoara.

Manastirea Dobresti s-a infiintat la 9 iulie 2003, la initiativa PF Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Originar din Dobresti, acesta a achizitionat cateva gradini si o casa in sat, pentru ca obstea monahilor sa locuiasca pana la finalizarea lucrarilor de constructie.

Manastirea Timiseni-Sag este una de maici, cu hramul Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul (29 august), fiind situata la aproximativ 14 kilometri de Timisoara, in localitatea Șag. Aceasta a fost ctitorita de catre mitropolitul Vasile Lazarescu, in 1944.

Manastirea Piatra Scrisa (judetul Caras - Severin) este o manastire ortodoxa situata in comuna Armenis, la o distanta de 25 de kilometri de Caransebes, avand hramul Duminica Tuturor Sfintilor, prima duminica dupa Rusalii.

Oferte pentru cei care vor sa isi petreaca Pastele in rugaciune exista si in judetul Salaj, unde doua manastiri pun la dispozitie pelerinilor 35 de locuri de cazare, toate gratuite.

Purtatorul de cuvant al Episcopiei Ortodoxe a Salajului, Gabriel Gardan, a declarat ca manastirile sunt in localitatile Stramba si Bic, oferind gratuit 25, respectiv zece locuri de cazare.

Manastirea Stramba este una dintre manastirile ortodoxe vechi ale Transilvaniei, singura de calugari din judet. A fost infiintata, dupa unele surse istorice, in secolul al XV-lea, in localitatea Paduris, iar numele provine probabil de la o credincioasa "stramba si schioapa" care a lasat mostenire locul pe care a fost ridicata manastirea.

Biserica de lemn din Manastirea Stramba a fost ridicata spre sfarsitul secolului al XVIII-lea si se afla pe lista monumentelor istorice de patrimoniu.

Cea de-a doua manastire care ofera locuri de cazare gratuite in perioada Pastelui este situata la cinci kilometri de orasul Simleu Silvaniei, iar constructia ei a inceput in 1995. Manastirea Bic este una de maici si include intre ziduri o biserica din lemn, care dateaza din anul 1720.

Bucatarie secuiasca si excursii la obiective istorice, pentru turistii care aleg Harghita

In Harghita, oferta de cazare pentru Paste este extrem de variata, de la pensiuni ultramoderne, cu jacuzzi, sauna, masaj si salon de infrumusetare, pana la casele taranesti traditionale, in care turistului i se da ocazia sa incerce conditiile in care traiau ceangaii in urma cu mai bine de un secol.

La pensiunile din Harghita pregatirile au inceput inca din luna martie pentru a fi primiti cum se cuvine turistii care vor veni din tara si din Ungaria in perioada sarbatorilor de Paste, atrasi de traditiile zonei.

Unele dintre rezervari au fost facute inca de anul trecut, in special de catre turistii din strainatate care au fost incantati de ceea ce au vazut si au tinut sa repete experienta.

Cei care doresc sarbatori incarcate de datini si de credinta pot alege pensiunile din Valea Ghimesului. Pana spre sfarsitul lunii martie, acestea au fost ocupate in proportie de 50 la suta, iar patronii sunt in negocieri cu grupurile mari care vor sa petreaca acolo Pastele, fie catolic, fie ortodox. Oferta de cazare este extrem de variata, de la pensiuni ultramoderne, cu jacuzzi, sauna, masaj si salon de infrumusetare, pana la casele taranesti traditionale, in care turistului i se da ocazia sa incerce conditiile in care traiau ceangaii in urma cu mai bine de un secol.

Presedintele Asociatiei Pensiunilor Turistice din Valea Ghimesului, Prejmer Fulop, a declarat pentru Mediafax ca preturile la cazare variaza intre 80 si 160 de lei de persoana pe noapte, cu micul dejun inclus, in functie de numarul de margarete, marimea camerelor si dotarea acestora.

In pensiunile de pe Valea Ghimesului, accesibile de pe DN 12A Miercurea Ciuc - Comanesti, s-au pastrat pachetele speciale de Paste, spre deosebire de celelalte statiuni din Harghita, unde oferta se adapteaza, in acest an, cererii clientului. Pretul unui pachet este de aproximativ o suta de euro pentru o persoana si include patru zile si trei nopti de cazare, precum si participarea la programe traditionale.

La Praid, patronii de pensiuni nu au oferte speciale de Paste, dar profita din plin de vacanta elevilor, care ii determina si pe parinti sa isi ia concediu, astfel ca gradul de ocupare a statiunii este de peste 40 la suta, inainte cu aproape trei saptamani de Pastele catolic si cu o luna de cel ortodox, timp suficient pentru rezervari.

Laszlo Ildiko, seful ANTREC Harghita, afirma ca, potrivit experientei din anii precedenti, in perioada sarbatorilor de Paste pensiunile vor fi pline, multi venind pentru tratament in Salina de la Praid. Chiar daca nu exista pachete speciale de Paste, gazdele vor pregati mancarurile traditionale, precum ouale rosii, supa de miel, drobul, friptura de miel cu oua si prajiturile.

"In general, ne-am adaptat oferta la cerere. Oamenii prefera acum sa vina cu familia, nu in grupuri mari, ca in anii trecuti, cand puteam organiza programe speciale. Si acum putem face asta, dar numai la cerere si pentru grupuri de minimum 20 de persoane", a spus Laszlo Ildiko.

Preturile la cazare variaza intre 50 si 100 de lei pe noapte pentru camera, mai mici decat anul trecut, iar mesele sunt in functie de preferinta sau de "buzunar".

Pentru turistii care se vor organiza in grupuri, gazdele vor putea organiza imediat excursii cu autocarele, la cerere, la ruinele cetatii medievale Rabsonne, la canionul de sare, precum si in localitatile invecinate, la Corund - recunoscuta pentru mesterii olari, prelucratorii de iasca si de costume populare realizate manual, in statiunea Sovata, aflata la doar zece kilometri departare.

Statiunea Baile Tusnad este preferata de turistii care vor agrement, wellnness si un pic de traditie, dar numai la nivel gastronomic. Pana spre sfarsitul lunii martie, a fost ocupata 50 la suta din capacitatea totala de cazare, atat pentru Pastele catolic, cat si pentru cel ortodox.

"Turistii care au facut deja rezervari nu s-au mai aratat interesati de pachetele de Paste, asa ca si noi mergem pe ce doreste clientul. Daca vrea sa stea numai doua nopti, in loc de trei, este treaba lui, iar daca vrea sau nu pensiune completa, iarasi ii dam ceea ce vrea", a declarat presedintele Asociatiei de Turism Baile Tusnad, Kalamar Andor.

Cazarea in statiunea Baile Tusnad costa aproximativ 50 de lei de persoana, iar pensiunea completa intre 60 si 70 de lei pentru o persoana.

Turistii din Ungaria au ocupat in cea mai mare masura locurile de cazare in perioada Pastelui catolic si, ca de obicei, ei prefera sa imbine bucataria traditionala secuiasca cu vizitarea obiectivelor culturale si istorice, precum Cetatea Miko din Miercurea Ciuc, Muzeul Secuiesc al Ciucului, Catedrala franciscana de la Sumuleu si dealul pelerinajului, "Granita de 1.000 de ani" din Ghimes-Faget, precum si statiunile Lacu Rosu si Sovata.

Turistii din tara au rezervat in perioada Pastelui ortodox, ei preferand combinatia dintre gastronomia locului, wellness si drumetiile montane. "Turistii romani nu prea ies din statiune, cel mult pana la Lacul Sfanta Ana. In schimb, le place bucataria noastra si cauta orice oferta wellness, mai ales ca aici au destule posibilitati", a conchis Kalamar Andor.