Am ajuns in inima muntilor Apuseni, pe Valea Draganului. De pe baraj, zarim un hotel cocotat in varful unei stanci. Proprietarul a investit peste un milion si jumatate de euro pana acum, cu folos, spune el.

"O parte sunt bani europeni care au fost bineveniti. Cu siguranta avem locuri minunate in tara, trebuie doar exploatate”, spune Emerich Cocis , investitor.

Odata ajunsi pe Valea Draganului, trebuie neaparat sa incercati o plimbare cu barca pe barajul aflat la 1000 de m altitudine.

Coboram patru kilometri de la baraj si ajungem in mijlocul padurii, la cabana pe care o tine Badea Teodor. In cele 11 camere aranjate in stil traditional intalnim un grup de slovaci, pasionati de enduro.

De patru ani, slovacii fac drumul de la Bratislava pana aici pentru ca in padurile lor sunt interzise sporturile cu motor.

"Cine e pasionat de enduro stie ca, daca nu ai fost in Romania, nu ai fost nicaieri. Doar aici simtim ca ne intoarcem in timp si avem parte de libertatea cu care eram obisnuiti acum 20 de ani”, spune un turist.

"Romania este o tara incredibil de frumoasa, pentru mine cea mai frumoasa din Europa. Aveti foarte multa padure, mult spatiu verde. Tara voastra e locul perfect pentru enduro", explica alt turist slovac.

Cei opt slovaci au cunoscut si partea neprimitoare a Romaniei. In alte zone din tara, hotii le-au furat banii si motocicletele. Dar aici, in mijlocul salbaticiei, se simt in siguranta.

Tot pe Valea Draganului, turistii au la dispozitie si casute ecologice din stuf. Platesc de la 60 pana la 200 de lei pe zi. Pe langa sporturile extreme, se pot avanta si pe trasee montane.