“In perioada 1.I - 30.IX 2016, numarul de turisti nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective a fost de 1.929 mii, iar cheltuielile acestora s-au ridicat in total la 4.613,2 milioane lei”, se mentioneaza in comunicat.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania, in primele noua luni din an, a fost cel de afaceri, respectiv participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (56,6% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 57,3% din total.

In scop particular au venit in Romania, in perioada mentionata, 43,4% din numarul total de turisti nerezidenti, din care 61,3% in vacanta. Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati.

Totodata, din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 51,5% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 30,5% singuri.

“Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (73,6% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au reprezentat 14,3%, urmate de autocare si autobuze, cu 10,3%, alte mijloace (tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.) 1,8%”, se mai arata in comunicatul citat.

In trimestrul trei din acest an, numarul total de turisti straini in Romania a fost de 836.400, iar cheltuielile acestora s-au ridicat la 1,85 miliarde de lei.

Motivele sunt similare, respectiv 53,3% dintre turisti au venit in scop de afaceri, cheltuielile acestora reprezentand 57% din total, iar 46,7% in scop personal, din care 63,3% in vacanta.